Saly Noémi receptje
2021. május 12.- 1 kötés (fél kg) fehér spárga
- 25 dkg friss zöldborsó
- 3-4 szál újhagyma
- 15-20 dkg szegfűgomba
- 50 dkg apró újkrumpli
- 5 dkg vaj
- só, bors, frissen reszelt szerecsendió
A rengeteg friss zöld, amire úgy ki voltam éhezve tél végén, a millióféle saláta, a vigyori újkrumplik, pöttöm répák, nyurga újhagymák, a virágos nénik apró mintás otthonkái – na, hát nagyon jó. Az árakra persze figyelni kell, mert ugyanaz a spárga jelentősen drágább tud lenni emitt, mint két standdal arrébb, de a rutinos piacjáró először megteszi a szemlézőkört, és csak aztán dönt. Bizony, ilyentájt megesik velem, hogy mindenfélét összevásárolok, és csak itthon találom ki, mit főzzek belőlük. Ez most egy ihletforrásnak való recept, még a megszokottnál is nagyobb lehetőséget ad a továbbgondolásra.
ESZKÖZÖK:
zöldséghámozó, éles kiskés, vágódeszka, tálak, kisfazék, a Piros Lábos, fakanál
ELKÉSZÍTÉSE:
Megtisztítjuk és föltesszük főni a krumplit. (Aki nem idegenkedik tőle, hagyhatja héjában is.)
![]()
Kifejtjük a borsót, 8-10 hüvelyt megtartunk.
![]()
A spárgák végéből levágjuk a fásabbnak tűnő részt, a szálakat zöldséghámozóval megtisztítjuk, 2 centis darabokra aprítjuk. A borsóval együtt föltesszük sós vízben főni.
![]()
Mostanra a krumpli már alighanem jó lesz: levesszük, leszűrjük, félretesszük. Átválogatjuk hamar a gombát (mosni nem szabad, csak a fűszálakat, levélkéket, földmorzsákat távolítsuk el), és 1-2 centis darabokra vágjuk a zöldhagymát, mehet bele bőven a zöldjéből is.
A spárga és a borsó ezalatt elkészült, leszűrjük őket. A levet érdemes megmenteni, zöldségleves föleresztésére szoktam használni.
Felhevítjük a vajat, megfuttatjuk rajta a zöldhagymát, majd hozzátesszük a gombát. Óvatosan kevergessük, ne törjön össze! Öt perc alatt megvan, ekkor hozzáadjuk a borsót és a spárgát, sózzuk-borsozzuk, mehet az a pici szerecsendió, és kész is.
![]()
Az újkrumplit is keverhetjük közéje, vagy adhatjuk mellé külön. És az egészet ehetjük önálló főételként, de kiváló körete egy szelet hirtelensült halnak vagy bármilyen fehér húsnak is.
![]()
![]()
spárga , zöldborsó , újhagyma , újkrumpli , vaj , szerecsendió




