Receptek

Spárga jó társaságban

Spárga jó társaságban

Saly Noémi receptje

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kötés (fél kg) fehér spárga
  • 25 dkg friss zöldborsó
  • 3-4 szál újhagyma
  • 15-20 dkg szekfűgomba
  • 50 dkg apró újkrumpli
  • 5 dkg vaj
  • só, bors, frissen reszelt szerecsendió

ESZKÖZÖK:
zöldséghámozó, éles kiskés, vágódeszka, tálak, kisfazék, a Piros Lábos, fakanál

ELKÉSZÍTÉSE:
Megtisztítjuk és föltesszük főni a krumplit. (Aki nem idegenkedik tőle, hagyhatja héjában is.) Kifejtjük a borsót, 8-10 hüvelyt megtartunk. A spárgák végéből levágjuk a fásabbnak tűnő részt, a szálakat zöldséghámozóval megtisztítjuk, 2 centis darabokra aprítjuk. A borsóval együtt föltesszük sós vízben főni.

Mostanra a krumpli már alighanem jó lesz: levesszük, leszűrjük, félretesszük. Átválogatjuk hamar a gombát (mosni nem szabad, csak a fűszálakat, levélkéket, földmorzsákat távolítsuk el), és 1-2 centis darabokra vágjuk a zöldhagymát, mehet bele bőven a zöldjéből is.

A spárga és a borsó ezalatt elkészült, leszűrjük őket. A levet érdemes megmenteni, zöldségleves föleresztésére szoktam használni.

Felhevítjük a vajat, megfuttatjuk rajta a zöldhagymát, majd hozzátesszük a gombát. Óvatosan kevergessük, ne törjön össze! Öt perc alatt megvan, ekkor hozzáadjuk a borsót és a spárgát, sózzukborsozzuk, mehet az a pici szerecsendió, és kész is.

Az újkrumplit is keverhetjük közéje, vagy adhatjuk mellé külön. És az egészet ehetjük önálló főételként, de kiváló körete egy szelet hirtelensült halnak vagy bármilyen fehér húsnak is.

Kicsit másképp

A keverékbe nyugodtan lehet tenni pár szál felkarikázott új sárgarépát, ez úgy lesz a legjobb, ha a vajban még a zöldhagyma előtt megdinszteljük egy kicsit, annak se kell több 2-3 percnél. Az arányokat nyugodtan lehet tologatni. Vehetünk egy adag fehér és egy adag zöld spárgát is, vegyesen. A gomba kimaradhat, illetve a szekfűgombát lehet helyettesíteni barna sampinyonnal, de azt már föl kell darabolni, és kicsit több párolási idő kell neki. Tehetünk bele egy csokor apróra vágott petrezselymet is.

Maradt?
A gomba miatt jobb, ha nem marad, de estig kibírja a hűtőben. Ha nem tettük bele a krumplit, akkor főzhetünk egy adag rizst vagy orsótésztát, összekeverjük a maradékkal, átmelegítjük, reszelünk rá egy kis sajtot, kész a vacsora. Ha beletettük, akkor kemény tojással érdemes turbózni, vagy fejenként két tojáshoz adunk egy kanálka tejfölt, fölverjük, megsózzuk, ráöntjük a zöldségünkre, és megsütjük, hopp, lett egy ritka finom omlettünk.

Díszkíséret
Sörrel, borral egyformán jó, persze valami kis könnyű száraz fehéret vagy legföljebb rozét válasszunk mellé, és jól hűtsük be. De egy nagyfröccs se ördögtől való.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.