Receptek

Zöldborsófőzelék

Zöldborsófőzelék

A zöldborsót a lehető legfrissebben dolgozzuk fel és fogyasztjuk. Ha tárolni kell, nedves ruhába göngyölve tegyük hűtőszekrénybe. Az alábbi főzelékhez külön blansírozzuk a "betétnek való" zsenge borsót, s csak ezután tisztítjuk meg: ezzel a módszerrel szaftosabb, lédúsabb marad a borsószem. Külön készítünk hozzá selymes mártást.

(6 fő részére)

A zöldborsót a lehető legfrissebben dolgozzuk fel és fogyasztjuk. Ha tárolni kell, nedves ruhába göngyölve tegyük hűtőszekrénybe.

Az alábbi főzelékhez külön blansírozzuk a "betétnek való" zsenge borsót, s csak ezután tisztítjuk meg: ezzel a módszerrel szaftosabb, lédúsabb marad a borsószem. Külön készítünk hozzá selymes mártást.


BORSÓ A FŐZELÉKBE (A "BETÉT")

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg zsenge hüvelyes zöldborsó (vagy 1/2 kg mélyhűtött)
  • víz, só, cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A zöldborsót héjastul (!) bőséges, lobogva forró sós-cukros vízbe tesszük - egyszerre mindig csak keveset, hogy gyorsan újra felforrhasson a víz. Újraforrástól számított 20-30 mp-ig főzzük, majd szűrőlapáttal kivesszük, jeges vízbe mártjuk. Ha lehűlt, megtisztítjuk, félretesszük.


MÁRTÁS (VELOUTÉ)

HOZZÁVALÓK:
  • 2 db salottahagyma, finomra vágva
  • 2 dl száraz fehérbor (elhagyható)
  • 8-10 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé
  • 5-6 db petrezselyemszár
  • 1,2 dl tejszín
  • 30 dkg tisztított zöldborsó
  • 50 g vaj jegesre hűtve
  • fél csokor petrezselyem levele, finomra vágva
ELKÉSZÍTÉSE:

A salottát vajon egy-két perc alatt üvegesre pároljuk (ne kapjon színt). Hozzáadjuk a bort, közepes lángon majdnem teljesen besűrítjük (kb. két evőkanálnyira). Felöntjük az alaplével, beletesszük a petrezselyemszárat, kétharmadára sűrítjük.
Hozzáadjuk a tisztított zöldborsót, és levesszük a tűzről. Kicsit hűlni hagyjuk, belekeverjük a tejszínt, a vajat, majd erős turmixban selymesre keverjük. Leszűrjük.

TÁLALÁS

A mártást (veloutét) serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a korábban félretett blansírozott borsót, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.