Kalla Kálmán receptje
2020. augusztus 3.A PONTYFILÉ
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg pontyfilé (4 szelet, maximum 2 kg-os pikkelyes pontyból)
- 3 ek liszt
- 1 kk pirospaprika
- 1/4 csésze olívaolaj
- só
A TORMÁS CÉKLA
HOZZÁVALÓK:
- 4 db kb. 10 dkg-os cékla
- 1 ek cukor
- 4 ek fehér balzsamecet
- 4 ek tökmagolaj
- 15 dkg friss torma reszelve
- só
A PIROS BURGONYA
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg piros burgonya (Skót-felföldi vörös)
- bő olaj a chips sütéséhez
- 50 g vaj
- só
A PONTYFILÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A vékonyra beirdalt pontyfilét sózzuk, és paprikás lisztbe forgatjuk. Teflonserpenyőben olajon a filé mindkét oldalát pirosra sütjük.
A TORMÁS CÉKLA ELKÉSZÍTÉSE:
A céklákat megsikáljuk, és egyenként alufóliába csomagoljuk. 150 °C-os sütőben puhára sütjük. Kihűlés után meghámozzuk, felszeleteljük és ízesítjük sóval, cukorral, fehér balzsamecettel és tökmagolajjal. (Pár órát álljon a cékla a dresszingben.)
A PIROS BURGONYA ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát meghámozzuk, kettévágjuk hosszában, és 4 vékony szeletet vágunk belőle, amit chipsnek megsütünk. A többi burgonyát puhára főzzük sós vízben, és szitán átpasszírozzuk. Az áttört burgonyát vajjal simára keverjük.
TÁLALÁS:
Meleg tányérra helyezzük a sült pontyfilét, mellé rendezzük a céklaszeleteket, és reszelt friss tormával megszórjuk a filét és a céklát is.
A ponty felső széléhez habzsákból nyomunk egy rózsát a pirosburgonya-püréből, ebbe állítjuk a chipset.
Díszíthetjük még sült petrezselyemmel.
pontyfilé , liszt , pirospaprika , olívaolaj , cékla , balzsamecet , torma , vaj , tökmagolaj