Fazekas Attila és Fazekas Ádám receptje
2019. szeptember 19.Joghurtmousse
Hozzávalók:
- 100 g tej
- 200 g tejszín
- 140 g cukor
- 550 g görög joghurt
Tejfölkrém
Hozzávalók:
- 400 g tejszín
- 400 g tejföl
- 130 g cukor
- 60 g vaj
- 4 g pektin
Tonkababos szedervelő
Hozzávalók:
- 900 g szedervelő
- 100 g cukor
- 6 g pektin
- 2 db tonkabab
Ropogós
Hozzávalók:
- 50 g mandula
- 80 g cukor
- 36 g víz
- 100 g hántolt ostya
- 50 g kakaóvaj
Tonkababos csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
- 660 g tej
- 100 g tejszín
- 130 g cukor
- 100 g csokoládé
- 3 g szentjánoskenyérmag-liszt
- 2 g pektin
- 2 g tonkabab
A tejet a cukorral felmelegítjük, amikor kihűlt, belekeverjük a joghurtot. A tejszínt habbá verjük, majd egy spatula segítségével óvatosan hozzákeverjük a joghurtkrémet.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/07/02-2019081438428-770x_.jpg?token=2a8132a6bf95cd19be5a079eddd714a7)
Tejfölkrém elkészítése:
A tejszínt és a tejfölt 45 °C-ig melegítjük, majd hozzáadjuk a pektinnel összekevert cukrot. 85 °C-ig melegítjük. Visszahűtjük, majd 30 °C-nál hozzáadjuk a vajat és mixer segítségével homogenizáljuk. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/07/06-2019081438447-770x_.jpg?token=d2ba1b7faea5d83107ea3c03282f8eee)
Tonkababos szedervelő elkészítése:
A szedervelőt 45 °C-ig melegítjük, majd óvatosan hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint és a lereszelt tonkababot. Felforraljuk, majd leszűrjük.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/07/19-2019081438477-770x_.jpg?token=def7c36541015c1cfd7dcbd92f8b7e02)
Ropogós elkészítése:
A mandulát lepirítjuk, durvára aprítjuk. A cukrot és a vizet 120 °C-ig főzzük. A mandulát robotgépbe tesszük, majd a cukorszirupot óvatos kevergetés mellett belecsurgatjuk. Hozzáadjuk a hántolt ostyát és az olvasztott kakaóvajat, összekeverjük. Dermedésig formában pihentetjük.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/07/17-2019081438491-770x_.jpg?token=4ed2231837cdd025647d18e35a34e232)
Összeállítása:
A fagylaltkehely aljára kevés ropogóst teszünk, beleöntünk egy réteg joghurtkrémet. Ezt fagyasztóban megdermesztjük. Erre tesszük a szedervelőt, amit ismét jól lehűtünk. Utána következik a tejfölkrém, majd ropogós ostyával díszítjük.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/07/21-2019081438552-770x_.jpg?token=2885f1d216780165b24049a9d810ff51)
Tonkababos elkészítése:
A tejet és a tejszínt felmelegítjük 45 °C-ra, a tonkababot belereszeljük. A cukrot, a szentjánoskenyérmag-lisztet és a pektint összekeverjük, majd óvatosan, több részletben hozzáöntjük a folyadékhoz. Felhevítjük 85 °C-ra, leszűrjük, majd 65 °C-nál hozzákeverjük a csokoládépasztillákat. 0–5 °C-ra hűtjük, majd érleljük 12 órát. Ezután fagylaltgépbe öntjük, majd kifagyasztjuk.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/07/2019081438585-770x_.jpg?token=2dc94c48f9b6ba815d7cc66d81f1d04d)
kakaóvaj , mandula , tonkabab , szedervelő , vaj , görög joghurt , cukor , tejszín , tej