Segal Viktor receptje
2019. január 22.- 2 dl tejszín
- 2 db tojássárgája
- 4 dkg cukor
- 1 db csillagánizs
- 4 szem zöld kardamom
- 1 tk reszelt gyömbér
- 2 ek fekete tealevél
- 1 tk egész indiai pondicherry bors
- csipet só
MENTÁS KEKSZMORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 4 tk vajas keksz
- 1 tk mentalevél
- 1 tk sótlan mogyoró
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A tejszínt forráspontig melegítjük a csillagánizzsal, a kardamommal, a reszelt gyömbérrel, a tealevelekkel, a pondicherry borssal és a csipet sóval. A tojássárgáját habverővel, fehéredésig keverjük a cukorral. Lassan hozzáöntjük a forró tejszínt. Átszűrjük. Egy akkora lábasban, amelynek a tetején kényelmesen elfér egy keverőtál, vizet forralunk. Az edény alja semmiképpen ne érjen a vízhez. A tálba öntjük a tojásos krémet, majd állandó keverés mellett, vízgőz fölött krémesre sűrítjük.
Hűtjük, majd fagylaltgépben (vagy tepsibe öntve, félóránként átkeverve, 4-6 óra alatt) készre fagyasztjuk. A friss mentaleveleket aprítógépben ledaráljuk a mogyoróval és a keksszel. Tálaláskor a maradék pondicherry borsot durvára törjük, és megszórjuk vele a fagylaltot.

kardamom , mogyoró , indiai pondicherry bors , fekete tealevél , mentalevél , csillagánizs