Receptek

Rib eye, karfiolpüré, karfiolmorzsa

Bereznay Tamás receptje

2020. augusztus 27.
  • 4 szelet rib eye steak
  • vaj, olaj
  • só, bors

PÜRÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg (kb. 1 nagyobb fej) karfiol, zöld nélkül
  • 10 dkg vaj
  • római kömény
  • só, bors

MORZSA
HOZZÁVALÓK:

  • a karfiol külső, rücskös része késsel lekaparva
  • 1 ek feketeszezám
  • 1 ek friss barnakenyér-morzsa
  • 1 cs petrezselyem
  • 1 ek olívaolaj

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A steaket kevés olajon, forró serpenyőben mindkét oldalán 1-1 percig sütjük. Sütőrácsra tesszük, mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, és 180 °C-os sütőben 4-6 percig sütjük. 5-6 percig pihentetjük, majd ugyanabban a serpenyőben a vajat felhabosítjuk, és egy pillanatra megforgatjuk benne a húst.


PÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A karfiolt rózsáira szedjük, felöntjük annyi tejjel, hogy épp ellepje, sózzuk és fedő alatt 10 percig főzzük. Leszűrjük, fűszerezzük és a vajjal krémesre pürésítjük.

MORZSA ELKÉSZÍTÉSE:
A karfiolmorzsát a sóval, a kenyérrel, a szezámmal és az olajjal összekeverjük, majd 160 °C-os sütőben időnként megrázva szárazra pirítjuk. A sütőből kivéve belekeverjük a finomra vágott petrezselymet.


rib eye steak , vaj , olaj , karfiol , római kömény , petrezselyem , feketeszezám , barnakenyér-morzsa