A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sáfrányos kecsegehúsleves

Nyíri Szása receptje

2021. május 3.
  • 40 dkg kecsege
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg karalábé
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10-10 dkg fehér és zöld spárga (esetleg)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor turbolya
  • só, bors, babérlevél ízlés szerint
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A kecsege „nem is hal”,  annyira különleges csemege. Húsa aranysárgára festi a halászlét magas karotintartalma miatt, ezért sokan egyedül ebből a halból főznek Magyarországon tükrös húslevest. Olyan is a színe: aranyba forduló, naplementés árnyalat. Tavasziasan zsong a zöldséghalom: karalábé, spárga, zeller. A feszes szövetű halszeletkék mágnesként vonzzák a sáfrányt. Az összhatás tökéletes.


ELKÉSZÍTÉSE:

Érdemes a halkereskedőnél kérni, hogy filézzék ki és bőrözzék le a kecsegét. A kecsege porcos gerincét tegyük fel vízben főni legalább két órával a leves készítése előtt. Az így elkészült halalaplevet szűrjük le, és kb. kétliternyit tegyünk fel főni a hasábokra vágott, tisztított zöldségekkel (a vöröshagymát félbevágva tegyük bele).

Kis lángon, lassú tűzön főzzük.


Sóval, borssal, babérlevéllel és sáfránnyal ízesítjük. Mikor a zöldség megpuhult, hozzátesszük a nagy kockára vágott kecsegehúst (esetleg a tisztított spárga-darabokat), és tizenöt percig főzzük.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel és turbolyával szórjuk meg.



kecsege , vöröshagyma , karalábé , sárgarépa , fehérrépa , spárga , petrezselyem , turbolya , babérlevél