Receptek

Almagalette

Nábelek Zsófia receptje

2020. október 30.

Cukrászkrém
Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 60 g cukor
  • 30 g liszt
  • 5 cl rum
  • pár csepp vaníliakivonat
  • 1 csipet só

Pâte brisée
Hozzávalók:

  • 125 g liszt
  • 100 g jéghideg, felkockázott
  • vaj
  • 1 csipet só
  • 30 g jeges víz

Összeállítás
Hozzávalók:

  • 2-3 db zöld alma
  • 50 g víz
  • 50 g cukor
  • 1 db tojássárgája
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Cukrászkrém elkészítése:
A tejet a vaníliával, a rummal és egy csipet sóval közepes lángon melegíteni kezdjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel – habverővel dolgozzunk, hogy csomómentes legyen. Amikor a tejes alap gőzölögni kezd, de még nem forr, egyharmad részét fokozatosan a sárgájához adjuk, közben végig keverjük, majd visszaöntjük a nagyobb rész tejhez. Közepes lángon, habverővel folyamatosan keverve addig főzzük, amíg besűrűsödik és lomha buborékokat vet. Egy percig főzzük, a végén erősen kavarva, majd öntsük egy tálba és simítsunk a tetejére fóliát. Hűtőben hagyjuk legalább 2-3 órát hűlni, de akár egy nappal
korábban is elkészíthető.

Pâte brisée elkészítése:
A lisztet, a sót és a vajat robotgéppel morzsalékosra keverjük, nem baj, ha maradnak benne kisebb, maximum félcentis vajdarabok. 2-3 részletben hozzáadjuk a jeges vizet, épp csak addig keverjük tovább, amíg a tészta összeáll. Lefóliázva tegyük hűtőbe legalább 4 órára, vagy akár egy éjszakára.

Összeállítása:
A tésztát lisztezett felületen fél centi vékonyra nyújtjuk, egy sütőpapírra húzzuk, és fél órát hűtőben pihentetjük. A közepére halmozzuk a cukrászkrémet, és épp csak annyira kenjük le egy körben, hogy a tészta szélén még maradjon egy 3-4 centis perem. Újra hűtőbe tesszük 20 percre, közben előkészítjük az almákat: meghámozzuk, kivájjuk a magházát és 2 mm-es szeletekre vágjuk. Sorban a cukrászkrémre tesszük a széléről indulva, úgy jó, ha a szeletek átfedik egymást. A tészta szélét körben 10 centinként bevágjuk, ezt a peremet pedig az alma szélére hajtjuk, majd a felvert tojássárgájával lekenjük.

200 ˚C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a tészta megemelkedik és aranybarna lesz.


Közben a cukorból és a vízből szirupot főzünk, ezzel kenjük le a megsült almaréteget. Szeletelés előtt hagyjuk 15 percet pihenni.


tej , tojás , liszt , cukor , rum , vaníliakivonat , vaj , zöld alma