Receptek

Sertéskaraj burgonyapürével

Sertéskaraj burgonyapürével

Várvizi Péter receptje 4 fő részére

A KARAJ

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg sertéskaraj
  • 30 g olívaolaj
  • 120 g vaj
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A sertéskarajt keresztbe és hosszanti irányba félbevágjuk. Az így kapott húsból pedig nagyobb téglatesteket vágunk. Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, enyhén sózzuk, borsozzuk és olívaolajat öntünk rá. Erre fektetjük a hústéglákat. Megismételjük a sózást, borsozást, olívaolajat locsolunk a húsokra, majd a tetejükre 1-1 kocka vajat teszünk. 65 fokos sütőbe tesszük 40 percre. Az idő leteltekor a sütőből kivesszük, egy serpenyőt szárazon forróra hevítünk, majd fele-fele olaj és vaj használatával a húsok minden oldalát megpirítjuk. Egy tiszta sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és tálalásig pihentetjük a még meleg sütő ajtajában.

A KÖRET

HOZZÁVALÓK:
  • 1,2 kg burgonya
  • 250 g vaj
  • 150 g tej (3,5% zsírtartalmú)
ELKÉSZÍTÉSE:

A burgonyát meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk, és megfőzzük. Közben a vajat egészen addig olvasztjuk a tűzön, amíg mogyoróbarna színt nem kap. Ekkor egy edénybe öntjük, amelyet előzőleg jeges vízbe helyeztünk, hogy a vaj ne piruljon tovább. A burgonyát áttörjük, és a sóval, tejjel, valamint a mogyoróbarna vajjal krémesre keverjük.

TÁLALÁS

HOZZÁVALÓK:
  • 2 fej fokhagyma
  • 150 g étolaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 csokor kapor
  • 40 g dijoni mustár (nem magos, erős)
  • 4-5 szál majoránna
  • fleur de sel (sóvirág)
  • durvára darált bors

A fokhagyma konfitálása: a fokhagymát gerezdjeire szedjük és 80 °C-os olajban 45 percig konfitáljuk. A kígyóuborkát meghámozzuk, és háromszögformára vágjuk. Egy kevés olívaolajon tetszőlegesen megpirítjuk egyik-egyik oldalát, majd friss kaporral elkeverjük, és a tetejére sóvirágot (fleur de sel) szórunk. Tálaláskor egy ecsettel mustárt húzunk a tányérra, majd ráhelyezzük a húst, amelyet egy kevés durvára darált borssal megszórunk, egy kanál burgonyapürét teszünk mellé, megszórjuk friss majoránnalevelekkel, és néhány darab kapros kígyóuborkát és konfitált fokhagymát helyezünk köré.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.