Segal Viktor receptje
2018. május 4.ÁRPAGYÖNGYRIZOTTÓ
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg hántolt árpagyöngy
 - 1/2 fej vöröshagyma finomra aprítva
 - 8-10 dl leszűrt szárnyas- vagy zöldségalaplé
 - 30 dkg zöld spárga megtisztítva, fás vége eltávolítva, hosszában félbevágva
 - 1 db Meyer citrom (vagy másfajta érett citrom)
 - 12 db kisméretű siitake gomba szárát eltávolítjuk (használhatunk bármilyen friss gombát, pl. csiperke, rókagomba, őzláb)
 - 4 dkg vaj
 - 1 ek vaj a zöldségek párolásához
 - só, bors
 
Frank Nicholas Meyer az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma munkatársaként azért utazott Ázsiába az 1900-as évek elején, hogy hazájában még ismeretlen növényeket gyűjtsön. A 2500 különböző példány egyike volt a Kínában, a Himalájánál talált citrusféle, amely a Citrus meyeri nevet kapta. Az érett gyümölcs gömbölyded, színe narancssárgás. Héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, ezért nehezebben is szállítható és könnyebben romlik. Nálunk január–februárban kapható. Lédús (remek limonádéalap), a héja is nagyon ízletes: nem véletlen, hogy a gasztronómiában vált először híressé.
árpagyöngy , shiitake gomba , spárga , zöldségalaplé , Meyer citrom , vaj
                    
                
        



