A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Spárgás árpagyöngyrizottó shiitake gombával, Meyer citrommal

Segal Viktor receptje

2018. május 4.

ÁRPAGYÖNGYRIZOTTÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg hántolt árpagyöngy
  • 1/2 fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 8-10 dl leszűrt szárnyas- vagy zöldségalaplé
  • 30 dkg zöld spárga megtisztítva, fás vége eltávolítva, hosszában félbevágva
  • 1 db Meyer citrom (vagy másfajta érett citrom)
  • 12 db kisméretű siitake gomba szárát eltávolítjuk (használhatunk bármilyen friss gombát, pl. csiperke, rókagomba, őzláb)
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek vaj a zöldségek párolásához
  • só, bors
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A citromot alaposan megmossuk, meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A héj alatti fehér részeket eltávolítjuk, majd a héjat is apró kockákra vágjuk.

Elkészítjük az árpagyöngyrizottót: 4 dkg megolvasztott vajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk az átöblített gerslit, átforgatjuk, hogy a vaj egyenletesen befedje. Felöntjük az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg megpuhul, kb. 40 percig, ha szükséges, további alaplevet adunk hozzá. Végül hozzákeverjük a citrom felvágott húsát és héját. Felhasználásig lefedjük.

Amíg fő, elkészítjük a spárgát: forró, lobogó sós vízbe mártjuk 1 percre, majd azonnal hideg vízben lehűtjük és félretesszük. Egy evőkanál vajon 2-3 perc alatt megpároljuk a gombát, hozzáadjuk a felszeletelt spárgát, sózzuk, borsozzuk, és azonnal hozzákeverjük a kész rizottóhoz. Rögtön tálaljuk.



Meyer citrom
Frank Nicholas Meyer az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma munkatársaként azért utazott Ázsiába az 1900-as évek elején, hogy hazájában még ismeretlen növényeket gyűjtsön. A 2500 különböző példány egyike volt a Kínában, a Himalájánál talált citrusféle, amely a Citrus meyeri nevet kapta. Az érett gyümölcs gömbölyded, színe narancssárgás. Héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, ezért nehezebben is szállítható és könnyebben romlik. Nálunk január–februárban kapható. Lédús (remek limonádéalap), a héja is nagyon ízletes: nem véletlen, hogy a gasztronómiában vált először híressé.

árpagyöngy , shiitake gomba , spárga , zöldségalaplé , Meyer citrom , vaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra