A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Süllő furmintmártással, kaporolajjal, uborkasalátával

Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje

2011. október 13.

A HAL
HOZZÁVALÓK:

 • 6 db halfilé (egyenként 100 g)
 • durva tengeri só
 • sütőzsiradék (tisztított vaj, szőlőmagolaj vagy nem túl gyümölcsös olívaolaj)
 • konfitáló zsiradék (olívaolaj vagy vaj, amennyi épp nem lepi el a filéket)

FURMINTMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

 • 20 g vaj (a pároláshoz)
 • 10 dkg salottahagyma, vékony szeletre vágva
 • 10 dkg csiperkegomba, vékony szeletre vágva
 • 2,5 dl száraz furmint
 • 0,5 dl száraz fehér vermut
 • 2,5 dl szárnyas- vagy halalaplé
 • 2 dl tejszín
 • 50 g vaj kockára vágva, lehűtve (a befejezéshez)ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A halfiléket először pirítjuk, utána bő zsiradékban forrpont alatt „konfitáljuk“. Ezzel a módszerrel a hal bőre pirult hatású lesz, a húsa ugyanakkor olyan szaftos állagot kap, amelyet puszta serpenyőben sütéssel nem tudunk elérni.

A HAL ELKÉSZÍTÉSE:
A filéket meghintjük durva tengeri sóval, egy órát állni hagyjuk, majd alaposan leöblítjük. (A halhúsba behatoló só kémiai változásokat indít el, részben „denaturálja“ a fehérjéket: a halhús ettől az előkészítéstől feszesebb és kompaktabb lesz. Éppen ezért ezt a módszert elsősorban lágyabb szerkezetű, szétesésre hajlamos halaknál alkalmazzuk, vörös húsoknál soha.)

A teflonserpenyőt füstölgően forróra hevítjük, majd olajba mártott konyhai törlőpapírral megolajozzuk, hogy vékony olajfilm keletkezzen rajta.

A szárazra törölt halszeletet bőrös oldalán 12-15 másodpercig sütjük, közben lapáttal szelíden lenyomva tartjuk, hogy a bőr érintkezzen a serpenyővel, és valóban piruljon, ne párolódjon a hal kieresztett levében. Ezután bőrrel fölfelé rácsra tesszük, 10 percig pihentetjük. (A halban ezalatt tovább „dolgozik“ a hő, vagyis tovább készül a húsa.)

Tálalás előtt a szeleteket bőrös oldallal felfelé akkora tűzálló edénybe tesszük, amelyben épp elférnek egymás mellett. Felöntjük 70 °C-ra melegített zsiradékkal (ez lehet olívaolaj, vaj vagy tisztított vaj). Ügyeljünk rá, hogy a zsiradék ne lepje el teljesen a halat, a bőrös rész még éppen emelkedjen ki a zsiradékból. Az edényt tíz percre langyos (70-80 °C-os) sütőbe tesszük.

FURMINTMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:

A salottát és a csiperkét vajon pároljuk, hozzáadjuk a furmintot, a vermutot és az alaplevet. Egyharmadára sűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, még öt percig kis lángon sűrítjük. Magas keverőpohárba tesszük, botmixerrel belekeverjük a jeges vajkockákat.

KAPOROLAJ ELKÉSZÍTÉSE:
Két csokor kaprot összeturmixolunk 2 dl olívaolajjal. Állni hagyjuk, leszűrjük.

TIPP!
Az étel még elegánsabb lesz, ha turbolyaolajjal adjuk. Turbolya csak néhány biopiacon kapható, éttermek is sajnos többnyire kénytelenek külföldről rendelni. Étteremben a turmixoláshoz termomix (állítható hőmérsékletű keverőgép), a szűréshez superbag ajánlható (üvegszálas zsák, amellyel nagyon finomra szűrhetők levesek és mártások; háromféle finomságban kapható).

UBORKASALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
Válasszunk kisebb fürtös uborkát (vagy vékony, kicsi kígyóuborkát). Először egészben durva sóba nyomkodva meghempergetjük (a sószemek kissé megszurkálják, „fellazítják“ a héjat). Hosszában kettévágjuk, a középső, magos részt kivágjuk, majd az uborkát tengeri sóval meghintjük, és két órát állni hagyjuk. Ezután folyó vízben alaposan lemossuk. A fél uborkákat vékony, ferde szeletekre vágjuk. Fehér borecettel vagy rizsecettel (Ázsia-boltban kapható) meglocsoljuk, majd kissé kinyomkodjuk. Egy másik, friss uborka húsából téglalapokat vágunk (3×1,5×0,5 cm), tálaláskor vajon megforgatjuk (mag ne kerüljön bele).

TÁLALÁS:
A halat bőrével felfelé tesszük a tányérra, körbeöntjük 3 evőkanál mártással, a mártásra kaporolajat csepegtetünk. A tányér másik felére tesszük a vajon forgatott uborkát, erre az ecettel marinált salátát.
TIPP!
Az étel néhány éve a Hagyomány és Evolúció szakácsverseny díjkiosztó gáláján szerepelt a menüben. Akkor tőkehalból készült (ez szerepel a fotón is), és a halra csipetnyi fűszerkeverék is került: szárított narancs- és citromhéj, édesgyökér, vanília, szárított gyömbér azonos arányú keveréke, nem túl finom porrá őrölve.


süllő halfilé , fehér csiperkegomba , olívaolaj , vaj , tisztított vaj , szőlőmagolaj , salottahagyma , száraz furmint , száraz fehér vermut , halalaplé , tejszín

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra