A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sültpaprika-püré padlizsánnal

Mogyorósi Gábor receptje

2018. február 2.
  • 4 db hosszú, feszes, vékonyabb padlizsán
  • 150 ml semleges ízű olaj (szőlőmag, napraforgó)
  • 4 db piros húsú paprika
  • 300 ml fehér paradicsomvíz
  • 50 ml száraz vermut (Martini vagy Noilly Prat)
  • salottahagyma, finomra vágva, leforrázva
  • ecet, só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A paprikát és a padlizsánt rácsra helyezve, nyílt lángon sütjük, míg a bőre meg nem feketedik. A padlizsánt ezután lazán fóliába csomagoljuk, egyik oldalán vékony kés hegyével megszurkáljuk, hogy a leve ki tudjon folyni.

Rácsra téve 20 percig pihentetjük, meghámozzuk (a kifolyó levet felfogjuk). Ha a húsa még mindig vizes, akkor serpenyőben kis lángon 4-5 percig még szikkasztjuk.

Keverőtálban hozzáadjuk a hagymát, néhány kanál ecetet, sót. Az olajat apránként keverjük bele, akár a majonéznél.

Tálalás előtt legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A paprikát sütés után nejlonzacskóba csomagoljuk, így hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk a bőrét, kimagozzuk. A húsát a paradicsomlével és a vermuttal összeturmixoljuk, sózzuk.

FEHÉR PARADICSOMLÉ (PARADICSOMVÍZ)
ELKÉSZÍTÉSE:

A paradicsomot durvára vágjuk, kézzel kissé átgyúrjuk (vagy megszakításokkal nem túl finomra turmixoljuk). Gézzel bélelt szitára öntjük, kevéske sót, cukrot, ecetet adunk rá, így hagyjuk egész éjjel lecsöpögni a hűtőszekrényben. 1 kg paradicsomból körülbelül 400-500 ml paradicsomvíz lesz.

TÁLALÁS:
Pohárba adjuk a padlizsánkrémet, erre kanalazzuk a habosra turmixolt paprikakrémet. Mikrosalátákkal, zöldfűszerekkel körítjük.


padlizsán , olívaolaj , fehér paradicsomvíz , száraz vermut , salottahagyma , rizsecet , piros húsú paprika