A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Spárgaerőleves

Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje

2018. április 17.
  • 1 kg spárga, tisztítva, darabolva
  • 2 l sültcsirke-alaplé
  • 100 ml fehérbor-redukció (Chardonnay)

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Olcsóbb, vékonyabb szárú spárgákból kiváló erőleves készíthető.

A REDUKCIÓ ELKÉSZÍTÉSE:
300 ml száraz fehérbort kis lángon 100 ml-re koncentrálunk.

AZ ALAPLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapléhez 1,5 kg csirkeszárnyat és farhátat 160 °C-os sütőbe teszünk 30-40 percre. Befejezés előtt 5-10 perccel hagymát és sárgarépát is adunk mellé. Kivesszük a tepsiből, a zsírt leitatjuk róla, lábosba tesszük, felöntjük kb 2,5 l vízzel. Felforraljuk, lehabozzuk. Adunk hozzá 68 petrezselyemszárat, 1 póréhagymát, 1 szárzellert, csipet sót. Felforraljuk, 30-40 percig kis lángon főzzük, a habot folyamatosan leszedjük róla.

TIPP!
Ez a könnyű alaplé széleskörűen használható levesekhez, mártásokhoz, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni s lefagyasztani.

A LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított, darabolt spárgát hideg sültcsirke-alaplébe tesszük (használhatunk zöldségalaplevet is), hozzáadjuk a borredukciót. A lábost műanyag fóliával gondosan lefedjük körbetekerjük. A levet felmelegítjük, majd nagyon kis lángon, alig gyöngyöző forrással készítjük 40-45 percig (a fólia felpúposodik majd, s közben folyamatosan visszacsöpög róla az elpárolgó lé).

Végül leszűrjük: áttetsző, rendkívül tiszta és intenzív ízű levest kapunk. Betétnek spárgafejet adunk.


spárga , sültcsirke-alaplé , fehérbor