Receptek

Sütőtök fűszeres-barackos vadrizssalátával töltve

Pohner Ádám receptje

2021. október 5.

Sütőtök
Hozzávalók:

  • 1 db sütőtök
  • 50 g vaj
  • só, bors

Narancsos, tokaji aszús vajszósz
Hozzávalók:

  • 2 db salottahagyma
  • 0,7 dl ciderecet
  • 0,5 dl tokaji aszú (vagy más édes bor)
  • 10 szem aszalt sárgabarack
  • 1 db narancs
  • 100 g vaj
  • lime-lé, só

Puffasztott vadrizs
Hozzávalók:

  • 50 g vadrizs (nyersen, szárazon)
  • 1 l napraforgóolaj

Vadrizssaláta
Hozzávalók:

  • 50 g vadrizs megfőzve a félretett főtt barack és hagyma
  • 1 szál angolzeller kis kockákra vágva
  • 10 g gyömbér finomra vágva
  • 1 db piros csili finomra vágva
  • 5 g petrezselyem finomra vágva
  • 0,5 db citromnád finomra vágva
  • kevés vajszósz
  • só, citromlé
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A sütőtökből szeleteket vágunk, amikből kis korongokat szúrunk ki.

Ezeket 160°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (figyeljük: ne legyen puha, de ne is legyen kemény). 


Sózzuk, borsozzuk,és a közepét kiszúrjuk egy kisebb kiszúróval. A kapott korongot fogjuk betölteni a vadrizses salátával.

A salottahagymát finomra vágjuk és megpároljuk vajon, felöntjük a ciderecettel, amit elfőzünk, majd felöntjük a borral, egy kevés vízzel, és beletesszük az aprított barackokat. Puhára főzzük, leszűrjük, majd a barackokat és a hagymát félretesszük a salátához.

A levet a végén narancslével és kevés lime-lével ízesítjük, sózzuk, és beledolgozzuk a hideg vajkockákat.

A puffasztott vadrizs készítésénél legyünk nagyon óvatosak és körültekintőek az olajjal, készítsünk magunk mellé minden eszközt! (Szűrő, papír, másik edény stb.)


Az olajat hevítsük füstölésig, ekkor vegyük le a hőről és várjunk egy picit.

A nyers vadrizst egy pillanatra mártsuk bele egy szűrő segítségével, ami így ki fog nyílni és „kipattog”. Azonnal vegyük ki az olajból, mert könnyen megéghet, és szárítsuk le papíron. Ez az elem elhagyható.

Mindent összekészítünk, a sütőtökkorongot megtöltjük a megadott összetevőkből álló vadrizssalátával (sózzuk, szaftosítsuk, ha kell).

Tálaljuk a kész vajszósszal, frissítsük citromlével, végül szórjuk meg a puffasztott vadrizzsel. 


sütőtök , vaj , tokaji aszú , salotta , narancs , lime , ciderecet , sárgabarack , gyömbér , vadrizs , napraforgóolaj , angolzeller , csili , citromnád , petrezselyem

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra