Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. április 6.- 1 kg sertéscsülök (első)
- 1 fej hagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 szál rozmaring
- só
- 2 dl tejszín
- 10 dkg ecetes reszelt torma
- 1 db torma, lereszelve
- 2 ek étkezési keményítő
- kb. 2 ek ecet
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A csülköt hideg vízben feltesszük főni. A vizet sózzuk, és beletesszük a hagymát (héjastul). Amikor forr, leszedjük a keletkező habot. Kb. 1 óráig főzzük, amíg a hús félig megpuhul (készíthetjük kuktában is, úgy jóval gyorsabban megfő, ez esetben csak kb. 30 percig főzzük elő).
Beletesszük a meghámozott, feldarabolt zöldségeket és a rozmaringot. További egy óráig (vagy kuktában 30 percig) főzzük, amíg a hús leomlik a csontjáról.
A húst kiemeljük, kicsontozzuk. A levesbe tesszük a tejszínt (vagy simára kevert tejfölt) és a tormákat. Az étkezési keményítőt hideg vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a levest. Ízlés szerint ecettel ízesítjük. A forró levet a húsra és a zöldségekre öntjük.

tormaleves , torma , Mautner