Receptek

Tél meg egy kis nyár – narancs meggyel

Saly Noémi receptje

2020. november 3.
  • 2,5 kg narancs
  • 2-3 db citrom
  • 1 üveg meggykompót (vagy pár marék fagyasztott)
  • 1 kg cukor
  • 10-20 dkg befőzőcukor
  • 1 db vaníliarúd fele-harmada
  • 10 dkg fenyőmag
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, tálak, nagylábos, üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
A narancsot és a citromot meghámozzuk, gondosan megtisztítjuk fehér bundájától, és kis darabokra vágjuk. (Ha van magja, teatojásba gyűjtjük, és majd belefőzzük, mert szépen besűríti, és akkor nem kell befőzőcukor.) Rázúdítjuk a cukrot, jól átkeverjük, belekaparjuk a vaníliát, beletesszük az üres héját is.

Ha fagyasztott meggyel dolgozunk, azt rögtön beletehetjük, ha viszont kész kompóttal, azt ráérünk a vége felé behozni a spájzból.


A fenyőmagot egy serpenyőben szárazon, kevergetve megpirítjuk. (Hamar megvan, és ha kezd színt kapni, azonnal le kell venni, mert úgy odaég, hogy csuda. A legjobb, ha azonnal áttöltjük egy hideg tálkába.) Most már föltehetjük a tűzre a narancsot. Ha kezd szálakra esni, hozzátöltjük a meggyet, a fenyőmagot, végül – ha kellett – azt a kis befőzőcukrot. Azzal már csak egyet rottyan, kipiszkáljuk a vaníliát, be lehet üvegezni, kész.

CIFRÁZZAM?
Megtehetjük, hogy a többször váltott meleg vízben nagyon alaposan kiáztatott narancs- és citromhéjakból egy-két maréknyit apró kockákra vágva belefőzünk. (Vagy veszünk a piacon kész kandírozott gyümölcskockákat.) Fenyőmag helyett használhatunk további fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, késhegynyi őrölt kardamomot.

FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, kalácsra, croissant-hoz, csokoládés, mákos vagy túrós süteményre.


narancs , citrom , meggy , vaníliarúd , befőzőcukor , fenyőmag

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra