Receptek

Töltött ökörfarok leves daragaluskával

Vidák Zoltán receptje

2020. július 25.

TÖLTÖTT ÖKÖRFAROK
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db ökörfarok (kb. 1 kg)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 10 szem egész bors
  • 2 szem szegfűszeg

KENYÉRTÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 2 szelet kenyér
  • kisebb csokor petrezselyem
  • 2-3 dkg füstölt hús

DARAGALUSKA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db tojás
  • 100 g búzadara
  • 50 g kemény vaj
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

TÖLTÖTT ÖKÖRFAROK ELKÉSZÍTÉSE:
Az ökörfarkat alaposan lemossuk, levest készítünk belőle. Amikor a zöldségek roppanósak, kiemeljük őket belőle és félretesszük.

A maradékot kis lángon még kb. 4 órán át hagyjuk, hogy leveskoncentrátummá főjön.

Ekkor kivesszük az ökörfarkat, még melegen a csontot kiemeljük belőle, és a csont helyére tesszük a kenyértölteléket. Fóliába tekerjük és kihűtjük.

KENYÉRTÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
Kevés húslében megáztatjuk a lehámozott kenyeret, alaposan kinyomjuk, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és füstölt hússal, és ezzel töltjük a húst.

DARAGALUSKA ELKÉSZÍTÉSE:
Összekeverjük az alapanyagokat, hűtőben pihentetjük fél órát. Majd kanállal galuskákat szaggatva gyöngyöző sós vízben kifőzzük.


TIPP!
Az ökörfarkat forrón kell kicsontozni és betölteni: könnyebb, ha gumikesztyűben végezzük, így a kezünk a hőt jobban bírja. A tölteléket variálhatjuk pirított erdei gombával, magvakkal (pisztácia, dió). A levest tálalhatjuk még külön párolt velős csonttal, amelyre fokhagymás petrezselymet szórhatunk, pirítóson különleges csemege.

ökörfarok , sárgarépa , petrezselyemgyökér , karalábé , szegfűszeg , vöröshagyma , fokhagyma , kenyér , füstölt hús , petrezselyem , tojás , vaj , búzadara