Receptek

Töltött uborka

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. június 23.
  • 3 db nagyobb kígyóuborka
  • 2 db nagyobb kovászos uborka
  • 30 dkg darált marhahús
  • só, bors
  • 5 dl leszűrt húsleves vagy alaplé
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 csokor kapor
  • néhány ág tárkony
  • citromhéj, csili a tetejére



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A kígyóuborkákat zöldséghámozóval meghámozzuk, majd kb. 4 cm-es darabokra vágjuk. Karalábévájóval kivájjuk a közepüket, de nem teljesen, az aljuk ne lyukadjon ki. A belsejüket kidobjuk (úgyis főleg mag és víz). A kovászos uborkákat nem kell meghámozni, és azok kivájt belsejét megtartjuk, a mártáshoz használjuk fel.

A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük vele az uborkák üregét (ez is karalábévájó segítségével a legegyszerűbb). A megtöltött uborkákat egy nagy serpenyőbe vagy alacsony lábasba állítjuk. Felöntjük a húslevessel, köré szórjuk a kovászos uborka belsejét, majd fedő alatt 30 percig főzzük.

Kivesszük az uborkákat, és a mártást behabarjuk tejföllel. Végül néhány evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítővel kissé besűrítjük. Citrommal, ha szükséges, pici cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a finomra aprított kaprot és tárkonyt.

Melegen és hidegen is finom.

Tálaláskor a tetejére reszelt citromhéjat, csilit és zöld fűszernövényt teszünk.


kígyóuborka , kovászosuborka , darált marhahús , alaplé , tejföl , keményítő , kapor , tárkony

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra