Receptek

Tönkolykorpás aludttejes kifli

Libor Mária receptje

2020. március 18.
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg öregtészta
  • 3 ek tönkölykorpa
  • 1,5 tk só
  • 3 ek olaj
  • 15 dkg aludttej (vagy joghurt)
  • 2 dl víz
  • 1,5 dkg friss élesztő
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a tönkölykorpával és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, az aludttejet, az olajat, beletesszük a darabokra tépkedett öregtésztát és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Az ujjaink segítségével összekeverjük a hozzávalókat.

Amikor nagyjából összeállt egy gombóccá, kitesszük a deszkára és határozott, erőteljes mozdulatokkal dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk rugalmas és már nem ragad, cipót formázunk belőle és visszatesszük a tálba. Letakarjuk és 30-35 percig kelni hagyjuk a konyhapulton.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 12 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, letakarjuk és még kb. 10 percig pihentetjük. Előbb nagyjából 20 cm átmérőjű körlapot nyújtunk a gombócokból, ezután elkezdjük egy irányba nyújtani, magunktól el és vissza, így ovális formát kapunk. A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk és feltekerjük.

A kifliket meghajlítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük. Egy nagyobb tepsin hat kifli fér el. A tepsiket letakarjuk és a péksüteményeket ismét 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

A megkelt kifliket alaposan lepermetezzük vízzel, megszórjuk nagy szemű sóval és a forró sütőbe toljuk. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra szedjük hűlni őket.


víz , lesztő , aludttej , olaj , , tönkölykorpa , öregtészta , tojás , liszt , aludtej , kifli , Limara , Libor Mária

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra