A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tunéziai csemegéket főztünk Budapesten

Kaddachi Abderrazek receptje

2019. október 27.

Mechouia tunéziai saláta
Hozzávalók 5 főre:

  • 400 g hegyes erős paprika
  • 3 paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • ízlés szerint só

Tonhalas brick tészta
Hozzávalók 5 főre:

  • 5 lap brick tészta
  • 5 egész tojás
  • 2 evőkanál reszelt sajt
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 100 g tonhal
  • 20 g kapribogyó
  • csipet só
  • őrölt bors
  • 4 dl napraforgóolaj

Kuszkusz polippal
Hozzávalók 5 főre:

  • 500 g expressz kuszkusz
  • 1,5 kg polip előfőzve és feldarabolva
  • 2 szem krumpli
  • 2 répa
  • 2 paradicsom
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 cukkini
  • 0,5 l víz
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál só
  • ½ kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma vagy 2 újhagyma
  • 1 dl olívaolaj

Zriga pohárdesszert
Hozzávalók 5 fő részére:

  • 0,75 l tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd
  • 4 evőkanál keményítő
  • 5 cl rózsavíz
  • őrölt, pirított pisztácia, mandula és török mogyoró keveréke díszítéshez
ADAG: 5 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Kerek, természetes ízek, jó hangulat és teli gyomor: a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal főzőtanfolyamán ismerkedtünk Észak-Afrika sajátos gasztronómiájával.

Mesterünk Kaddachi Abderrazek volt, aki francia iskolái után 15 évig a Le Meridien szakácsa volt. Tunéziába saját idegenforgalmi képzést alapított, hogy népszerűsítse a helyi gasztronómiát – 35 éve a Toques Blanches tagja. Társa Ouertani Mohsen főszakács volt.

Úgy tűnik, az ő konyhájukra is igaz, hogy nem alkalmaznak túl bonyolult eljárásokat, helyette minőségi alapanyagokkal és karakteres fűszerekkel dolgoznak. A komplett menü egyik étke sem volt bonyolult, Magyarországon is elérhető elemekből álltak.

Mechouia tunéziai saláta elkészítése:

A pikáns ízek kedvelőinek lehet ez a kedvence, hiszen sem állaga, sem íze nem áll távol a mi konyhánktól. A zöldségeket 220 fokos sütőben addig grillezzük, hogy héjuk lehúzható legyen. Mindet kimagozzuk, majd apróra vágjuk – ezt követően edényben összekeverjük és fűszerezzük. Pirítósra kenhető; a tunéziai szakácsmesterek tippje szerint adjunk mellé olívabogyót, tonhalat és keményre főtt tojást.



Tonhalas brick tészta elkészítése:
A brick emlékeztet mi réteslapunkra, de vékonyabb, a tapintása is más. Több helyen kapható, de ha nem találják, a Culinaris általában készleten tartja. Keverjük össze a petrezselymet hagymával, sajttal, kapribogyóval és fűszerekkel. Egy tésztalapot terítsünk magunk elé, majd hajtogassuk formára – a tunéziaiak nem szabad stílusban dolgoznak, a bricknek van néhány tipikus csomagolási módja. A töltelékből kis kuckót alakítunk, a közepébe ütjük a tojást: a lap könnyen átázik, ezért dolgozzunk szaporán! Forró olajba csúsztatjuk, fakanállal azonnal lezárjuk a tészta széleit, hogy a tojás ne csurranjon ki. 1-1 percig süssük, majd normál vagy savanyított citrommal tálaljuk!



Kuszkusz polippal elkészítése:
A felaprított hagymát az apróra vágott paradicsomot megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd fél liter vizet. Fűszerezzük és beletesszük a krumplit, a csíkokra vágott répát, majd pár perccel később a cukkinit majd kis késéssel az előfőzött polipokat. A kuszkuszra a léből 3-4 merővel átkanalazunk. Megkeverjük, 10 percig letakarva pihentetjük. Polippal, zöldségekkel tálaljuk.



Zriga pohárdesszert elkészítése:
Miközben a tejet melegítjük, a cukrot a tojás sárgájával, a vaníliával és a keményítővel összedolgozzuk, rózsavízzel ízesítsük. Mehet bele a tojásos massza, majd kevergetjük, míg össze nem áll. A poharak aljára tört pisztáciát szórunk, majd melegen fölé kanalazzuk a krémet: a mandulával, pisztáciával és mogyoróval díszítjük.


brick tészta , tojás , kapribogyó , tonhal , kuszkusz , cukkini , psiztácia , török mogyoró