Nábelek Zsófia receptje
2018. május 2.- 250 g zsíros túró
- 3 db tojássárgája
- 5 db tojásfehérje
- 1 db citrom reszelt héja
- 80 g cukor
- 1,5 ek liszt
- 2 ek vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Előkészítjük a formákat: 6 db szuflé- vagy ramekinformát alaposan kikenünk puha vajjal, majd cukorral meghintjük, mintha kiliszteznénk a formát.
A túrót villával krémesre törjük a tojássárgájával, citromhéjjal, egy evőkanál olvasztott vajjal és a liszttel. A tojásfehérjét a cukorral és egy kiskanál sóval habbá verjük, vigyázva, hogy ne verjük „száraz”, törő habbá, tartsa meg az alakját, de ne essen szét darabokra.
A hab egyharmadával fellazítjuk a túrós alapot, a maradékot óvatosan, finom mozdulatokkal belekeverjük. A masszát szétosztjuk a négy formában és rögtön a sütőbe tesszük 15 percre. Azonnal tálaljuk.

Ötlet: A két megmaradó tojássárgájából főzhetünk angol-krémet a felfújthoz. A sárgáját két evőkanál cukorral simára keverjük, folyamatos keverés mellett hozzáadunk két deci forró tejet, amelybe előtte egy fél vaníliarudat tettünk. A lábasba visszaöntve folyamatosan keverve sűrűre főzzük (85 °C-ig hevítjük), majd az edényt jeges vízbe állítva lehűtjük a krémet. Jól megy a szufléhoz kísérőnek.