Receptek

Vaddisznólapocka, feketegyökér, kelbimbó, fekete cseresznye

Vaddisznólapocka, feketegyökér, kelbimbó, fekete cseresznye

Barna Ádám receptje

HOZZÁVALÓK:
  • 2,5 kg fiatal vaddisznólapocka, darabolva, inazva
  • 1 l nyesedékből és csontból főzött alaplé
  • 1 tk paradicsompüré
  • 2 dl száraz vörösbor
  • füstölt szalonnabőr
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 db sonkahagyma
  • 2 ek aszalt fekete cseresznye
  • egész bors
  • babérlevél
  • csillagánizs
  • borókabogyó
  • szegfűszeg
  • kis darabka fahéj
  • kevés reszelt narancshéj

A darabolt vaddisznót sózzuk, zsiradékon körbesütjük. A répát, zöldséget aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, majd a paradicsompürét, és enyhén tovább pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, és a bort elpárologtatva lepirítjuk, majd hozzáadjuk a húshoz. A fűszereket serpenyőben enyhén megpirítjuk, és azt is a húshoz adjuk. Mindig csak annyi alaplével, amennyi ellepi, a húst lassan készre pároljuk. A végén hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a frissen vágott kakukkfüvet, majd a húst a párolólében hagyjuk kihűlni. A húst daraboljuk, a párolólevet átszűrjük, hozzáadjuk az aszalt fekete cseresznyét, kiforraljuk, és ízlés szerint ízesítjük. A húst a párolólébe visszarakva melegítjük meg. Ez egy olcsóbb húsrészből készülő étel, amely a viszonylag sok fűszer ellenére harmonikus, előre is elkészíthető, igazi téli, fűszeres étel.

KÖRET

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg leveleire szedett kelbimbó
  • 1 kg feketegyökér
  • 5 dkg barna vaj
  • citrom
ELKÉSZÍTÉSE:

A feketegyökeret, más néven téli spárgát folyó víz alatt meghámozzuk és citromos vízbe tesszük. Enyhén sós vízben 5-8 perc alatt roppanósra főzzük és barna vajon átforgatjuk, pirítjuk, sózzuk, néhány csepp citromlével ízesítjük. A kelbimbót szintén enyhén sós vízben leforrázzuk, jeges vízben lehűtjük, majd tálaláskor vajon átforgatjuk, sózzuk. A telt fűszeres főételhez roppanós, friss téli zöldségek valók.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.