A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Vaddisznólapocka, feketegyökér, kelbimbó, fekete cseresznye

Barna Ádám receptje

2020. augusztus 6.
  • 2,5 kg fiatal vaddisznólapocka, darabolva, inazva
  • 1 l nyesedékből és csontból főzött alaplé
  • 1 tk paradicsompüré
  • 2 dl száraz vörösbor
  • füstölt szalonnabőr
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 db sonkahagyma
  • 2 ek aszalt fekete cseresznye
  • egész bors, babérlevél
  • csillagánizs, borókabogyó
  • szegfűszeg, kis darabka fahéj
  • kevés reszelt narancshéj

KÖRET
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg leveleire szedett kelbimbó
  • 1 kg feketegyökér
  • 5 dkg barna vaj
  • citrom, só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A darabolt vaddisznót sózzuk, zsiradékon körbesütjük.

A répát, zöldséget aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, majd a paradicsompürét, és enyhén tovább pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, és a bort elpárologtatva lepirítjuk, majd hozzáadjuk a húshoz.

A fűszereket serpenyőben enyhén megpirítjuk, és azt is a húshoz adjuk.

Mindig csak annyi alaplével, amennyi ellepi, a húst lassan készre pároljuk.

A végén hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a frissen vágott kakukkfüvet, majd a húst a párolólében hagyjuk kihűlni.

A húst daraboljuk, a párolólevet átszűrjük, hozzáadjuk az aszalt fekete cseresznyét, kiforraljuk, és ízlés szerint ízesítjük. A húst a párolólébe visszarakva melegítjük meg.

Ez egy olcsóbb húsrészből készülő étel, amely a viszonylag sok fűszer ellenére harmonikus, előre is elkészíthető, igazi téli, fűszeres étel.

KÖRET ELKÉSZÍTÉSE:

A feketegyökeret, más néven téli spárgát folyó víz alatt meghámozzuk és citromos vízbe tesszük. Enyhén sós vízben 5-8 perc alatt roppanósra főzzük és barna vajon átforgatjuk, pirítjuk, sózzuk, néhány csepp citromlével ízesítjük.

A kelbimbót szintén enyhén sós vízben leforrázzuk, jeges vízben lehűtjük, majd tálaláskor vajon átforgatjuk, sózzuk.

A telt fűszeres főételhez roppanós, friss téli zöldségek valók.


feketegyökér , kelbimbó , vaddisznólapocka , alaplé , paradicsompüré , száraz vörösbor , füstölt szalonnabőr , fokhagyma , sárgarépa , petrezselyemgyökér , sonkahagyma , aszalt fekete cseresznye , babérlevél , csillagánizs , borókabogyó , szegfűszeg , fahéj , narancshéj , barna vaj , citrom

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra