MBTBD receptje
2020. március 29.Selymes állagú krémleves, amit habosítva tálalunk.
- 100 g sós mangalicaszalonna, 2 mm-es kockára vágva
- 125 g fehér hagyma, vékonyra szeletelve
- 350 g zellergumó, meghámozva, negyedelve, 1 cm-es kockára vágva
- 400 ml tej
- 600 ml zöldség- vagy csirkealaplé
- 250 g körte negyedelve, csutkátlanítva
HARISSZAPOR
HOZZÁVALÓK:
- 70 g chili paprika porítva
- 15 g fokhagymapor
- 7 g citromsav
- 6 g füstölt paprikapor („pimentón”)
- 6 g római kömény porítva
- 5 g pirított-szárított fokhagymából készült por
- 5 g tengeri só
- 4 g édesnemes fűszerpaprika
- 3 g őrölt kömény
- 1 g cayenne-i bors
Nyeles lábost közepes lángra teszünk, felmelegítjük. Beletesszük a kockára vágott szalonnát, 2 percig hagyjuk kiolvadni a zsírját, közben kevergetjük. Hozzáadjuk a hagymát és a zellert. Megsózzuk, kicsire állítjuk a lángot, és legalább 5 percig hagyjuk izzadni. Amikor a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a körtét, a lábost lefedjük, és 15 percre 170 °C-os sütőbe tesszük. A lábost kivesszük a sütőből, a fedőt levesszük. Felöntjük a tejjel és az alaplével, felforraljuk. 30 percig lassan forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. Botmixerrel összekeverjük, finom szűrőn leszűrjük, sózzuk-borsozzuk. Tálaláskor felmelegítjük, habosítjuk. Rákot, sóban sült céklakockát adunk hozzá, vagy tálalhatjuk csicseriborsóval és harisszaporral is.
Harisszapor elkészítése:
A hozzávalókat nagy tálban összekeverjük, befőttesüvegbe tesszük, lezárjuk, fél évig szobahőmérsékleten tároljuk. Öntetek, levesek, mártások, húsok, halak, zöldségek fűszerezésére használhatjuk.