Receptek

Zellerkrémleves

MBTBD receptje

2020. március 29.

Selymes állagú krémleves, amit habosítva tálalunk.

  • 100 g sós mangalicaszalonna, 2 mm-es kockára vágva
  • 125 g fehér hagyma, vékonyra szeletelve
  • 350 g zellergumó, meghámozva, negyedelve, 1 cm-es kockára vágva
  • 400 ml tej
  • 600 ml zöldség- vagy csirkealaplé
  • 250 g körte negyedelve, csutkátlanítva

HARISSZAPOR
HOZZÁVALÓK:

  • 70 g chili paprika porítva
  • 15 g fokhagymapor
  • 7 g citromsav
  • 6 g füstölt paprikapor („pimentón”)
  • 6 g római kömény porítva
  • 5 g pirított-szárított fokhagymából készült por
  • 5 g tengeri só
  • 4 g édesnemes fűszerpaprika
  • 3 g őrölt kömény
  • 1 g cayenne-i bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Még könnyebb

Nyeles lábost közepes lángra teszünk, felmelegítjük. Beletesszük a kockára vágott szalonnát, 2 percig hagyjuk kiolvadni a zsírját, közben kevergetjük. Hozzáadjuk a hagymát és a zellert. Megsózzuk, kicsire állítjuk a lángot, és legalább 5 percig hagyjuk izzadni. Amikor a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a körtét, a lábost lefedjük, és 15 percre 170 °C-os sütőbe tesszük. A lábost kivesszük a sütőből, a fedőt levesszük. Felöntjük a tejjel és az alaplével, felforraljuk. 30 percig lassan forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. Botmixerrel összekeverjük, finom szűrőn leszűrjük, sózzuk-borsozzuk. Tálaláskor felmelegítjük, habosítjuk. Rákot, sóban sült céklakockát adunk hozzá, vagy tálalhatjuk csicseriborsóval és harisszaporral is.

Harisszapor elkészítése:
A hozzávalókat nagy tálban összekeverjük, befőttesüvegbe tesszük, lezárjuk, fél évig szobahőmérsékleten tároljuk. Öntetek, levesek, mártások, húsok, halak, zöldségek fűszerezésére használhatjuk.



zeller