A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Zöld fűszerekkel sült gömbcukkini kecskesajtos padlizsánrizottóval

Nagy Róbert receptje

2012. február 16.

A PADLIZSÁNRIZOTTÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db padlizsán
  • 125 g kerek szemű rizs
  • 1 db kis hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 450 ml zöldségalaplé
  • 1 ek friss kecskesajt
  • 50 g pecorino sajt
  • olívaolaj
  • fekete bors

A GÖMBCUKKINI
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db gömbcukkini
  • 2 gally rozmaring
  • 8 szár kakukkfű
  • 4 szár borsikafű
  • olívaolaj

TÁLALÁS:
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db koktélparadicsom
  • 1/2 db sárga kaliforniai paprika
  • 2 szár citromkakukkfű
  • 1 tk olívaolaj
  • pár csepp ecet
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A PADLIZSÁNRIZOTTÓ
ELKÉSZÍTÉSE:
250 °C-os sütőben a tepsin fél óra alatt süssük meg a padlizsánt, majd távolítsuk el a héját és az esetleges égett részeket. Vágjuk apróra a húsát, és tegyük félre. Melegítsük meg a zöldségalaplevet. Lábasban 2-3 evőkanál olívaolajon süssük aranysárgára a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Szórjuk bele a nyers rizst, és kavargatás mellett hagyjuk kifehéredni.

Öntsük a fehérbort a rizshez, és kavargatva várjuk meg, míg felszívódik. Merőkanalanként adjuk a zöldségalaplevet a rizshez, és kavargatva várjuk meg, amíg felszívódik. Ha elfogyott az alaplé, adjuk a padlizsánt a rizshez, és kavargatva főzzük tovább, amíg a padlizsánból kifolyó lé is felszívódik.

Vegyük le a tűzről a lábast, és kavarjuk el benne a friss kecskesajtot, valamint a reszelt pecorinót. Ízesítsük a rizottót sóval és borssal, majd hagyjuk 5 percig lefedve pihenni. 

GÖMBCUKKINI
ELKÉSZÍTÉSE:

Alaposan mossuk meg a cukkinit, vágjuk le a kalapját, és kanállal vájjuk ki a belsejét úgy, hogy mindenhol egységesen vékony legyen a cukkini fala. Szórjuk meg mindegyik cukkinit bő csipet sóval és 1-1 teáskanál olívaolajjal. Ujjal egyenletesen oszlassuk el a cukkini üregében a sót, majd tömjük meg a cukkinit a zöld fűszerekkel. Tegyük a kalapot a cukkinire, és 200 °C-os sütőben, kiolajozott sütőtálban süssük 25-30 percig. Vegyük le a kalapot, és távolítsuk el a zöld fűszereket.

TÁLALÁS:
Éles késsel hántsuk le a kimagozott paradicsomról és paprikáról a héját, majd vágjuk apró kockákra a húsát. Kavarjuk el a lecsipkedett citromkakukkfű-levelekkel, olívaolajjal és pár csepp ecettel. Töltsük meg a cukkinit a padlizsánrizottóval, és szórjuk meg a paradicsom- és paprikakockákkal.


kecskesajt , padlizsán , rizs , fokhagyma , vöröshagyma , száraz fehérbor , zöldségalaplé , pecorino sajt , olívaolaj , rozmaring , kakukkfű , gömbcukkini , borsikafű , koktélparadicsom , sárga kaliforniai paprika , ecet , citromkakukkfű

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra