Receptek

Zöldborsófőzelék nokedlival

Zöldborsófőzelék nokedlival

A BORSÓBETÉT

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg zsenge zöldborsó (hüvelyestül)

ELKÉSZÍTÉSE:

A zöldborsót héjában bőséges, lobogva forró vízbe tesszük.30 másodpercnyi forrás után lehúzzuk a tűzről, néhány percig állni hagyjuk. Szűrőlapáttal kivesszük, jeges vízbe téve lehűtjük, végül megpucoljuk, a borsószemeket lefedve félretesszük.

A BORSÓMÁRTÁS (VELUTÉ)

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg tisztított zöldborsó
  • 2 fej salotta, finomra vágva
  • 5 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé
  • 1,5 dl tejszín
  • 125 ml száraz fehérbor
  • 5 szál petrezselyemszár
  • 10 dkg vaj jegesre hűtve
  • 1/2 csokor petrezselyem levele, finomra vágva

ELKÉSZÍTÉSE:

A salottát vajon pároljuk, hozzáadjuk a bort, és majdnem teljesen besűrítjük – úgy, hogy csak két evőkanál maradjon. Hozzáadjuk az alaplevet, a tejszínt és a petrezselyemszárat. Kis lángon felére sűrítjük.

A besűrített léhez hozzáadjuk a zöldborsót, levesszük a tűzről, 10 percigállni hagyjuk. Amikor már legalább 50-60 ˚C-ra lehűlt, hozzáadjuk a vajat, és erős turmixban selymesre turmixoljuk. Végül szitán áttörjük.

TÁLALÁS:

A borsót és a mártást (velutét) serpenyőben összemelegítjük, meghintjük a petrezselyemmel. Feltétként adhatunk hozzá fasírtot, pörköltfélét, konfitált zúzát, vagy – mint képünkön – bevert tojást és nokedlit.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.