Receptek

Zöldborsófőzelék nokedlival

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. július 29.

A BORSÓBETÉT
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg zsenge zöldborsó (hüvelyestül)

A BORSÓMÁRTÁS (VELUTÉ)
HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg tisztított zöldborsó
  • 2 fej salotta, finomra vágva
  • 5 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé
  • 1,5 dl tejszín
  • 125 ml száraz fehérbor
  • 5 szál petrezselyemszár
  • 10 dkg vaj jegesre hűtve
  • 1/2 csokor petrezselyem levele, finomra vágva
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

A BORSÓBETÉT ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldborsót héjában bőséges, lobogva forró vízbe tesszük. 30 másodpercnyi forrás után lehúzzuk a tűzről, néhány percig állni hagyjuk. Szűrőlapáttal kivesszük, jeges vízbe téve lehűtjük, végül megpucoljuk, a borsószemeket lefedve félretesszük.

A BORSÓMÁRTÁS (VELUTÉ)
ELKÉSZÍTÉSE:

A salottát vajon pároljuk, hozzáadjuk a bort, és majdnem teljesen besűrítjük – úgy, hogy csak két evőkanál maradjon. Hozzáadjuk az alaplevet, a tejszínt és a petrezselyemszárat. Kis lángon felére sűrítjük.

A besűrített léhez hozzáadjuk a zöldborsót, levesszük a tűzről, 10 percigállni hagyjuk. Amikor már legalább 50-60 ˚C-ra lehűlt, hozzáadjuk a vajat, és erős turmixban selymesre turmixoljuk. Végül szitán áttörjük.

TÁLALÁS:
A borsót és a mártást (velutét) serpenyőben összemelegítjük, meghintjük a petrezselyemmel. Feltétként adhatunk hozzá fasírtot, pörköltfélét, konfitált zúzát, vagy – mint képünkön – bevert tojást és nokedlit.



zöldborsó , salotta , tejszín , szárnyasalaplé , vaj , petrezselyem , száraz fehérbor