Nábelek Zsófia receptje
2020. május 13.- 15 dkg quinoa
- 1 csokor menta
- 1 csokor koriander
- 1/2 db citrom leve és héja
- 2 ek olívaolaj
- 1 gumó édeskömény
- só
A quinoát kétszeres mennyiségű, forró, sós vízbe szórjuk, elkeverjük, és 15 percig főzzük. Ezután lefedve hagyjuk kihűlni, amíg az összes vizet magába szívják a quinoaszemek. Ha szükséges, kihűlés után egy szűrőben hagyjuk lecsepegni a szemeket. Amíg a quinoa hűl (vagy csepeg), megtisztítjuk az édesköményt: a zöld részeket vágjuk le, de ne dobjuk el, a gumót vágjuk félbe, és ha kell, a külső réteget távolítsuk el. Az édeskömény gumót vékonyan felszeleteljük, vagy gyalulhatjuk is. Az apró zöld leveleket csipkedjük le és tegyük félre a tálaláshoz.
Elkészítjük a vinaigretteöntetet: a citromlevet és héjat kikeverjük az olívaolajjal, egy kevés sóval, ha szükséges, pár csepp vízzel lazítjuk. A mentát és a koriandert durvára vágjuk, hozzáadjuk a quinoához a feldarabolt édesköménnyel, meglocsoljuk a vinaigrette-tel, és az egészet alaposan összeforgatjuk.
Tálaláskor szórjuk rá az édeskömény zöldjét.

só , édeskömény , olívaolaj , citrom , koriander , menta , quinoa