A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Zwetschgendatschi (Bajor szilvás lepény)

Auguszt Olga receptje

2019. szeptember 16.

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

 • 50 dkg liszt
 • 8 dkg vaj
 • 5 dkg élesztő
 • 8 dkg cukor
 • 2,5 dl tej
 • 10 dkg tojássárgája (tessék megmérni)
 • só, citromhéj


TETEJE
HOZZÁVALÓK:

 • 2 kg szilva
 • 25 dkg cukor
 • 5 dkg dió
 • fahéj, vaníliás cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Törökbálinton már augusztusban leérett a ringlószilva. Most a besztercei érik, amit még októberben is szedtünk régen, késő őszig kitartott a szilvás lepény készítéséhez. Balu nevű unokám munkára jelentkezett, biztos fogyóban az anyja által kiutalt zsebpénz. Két vesszőkosárral elindultunk a szilvásba. Ez húsz fát jelent, de lenn van, a nyeles telek végén, úgyhogy cipekedni kell visszafelé.

Mindennap csak annyit szedünk, amennyire az üzletnek szüksége van, de most is kék szőnyeg borult a lábunk elé, annyi hullott szilva volt a földön. Mi a fáról szedtük. Igaz, olyan szilvát is találtunk a fákon, amik ráncosan lógtak a szárukon, ott aszalódtak meg a fán, a nagy melegben. A magyar szilvás lepény történetét nem ismerem, de Balut szórakoztatva meséltem a németországi tapasztalataimról.

Nővérem Bajorországban élt, és mikor egyszer ősszel meglátogattam, München összes cukrászdájában, éttermében szilvás süteményt kínáltak. Akkor, közel húsz éve, ott ettem először „cvecskendacsi”-t. Ez állítólag még a németeknek is furcsán hangzik. Az elején a „zwetschgen” a szilva, a „datschi” meg bajor dialektusban lapos, laposra nyújtott. Az augsburgiak is magukénak vallják, még a város címerében is megjelenik.

Tipikusan szezonális sütemény, csak ilyenkor lehet kapni, de ott nem ilyen finom, édes, zamatos a szilva, mint itthon, nálunk. Mikor hazatértem Németországból, elkezdtem sütni, és az évek múlásával egyre jobban keresik a vendégek. Visszafelé cipekedve megbeszéltük a Baluval (aki persze a munkától alaposan megéhezett), hogy jövőre lepényfát ültetünk.


Elkészítése:
Az élesztőt egy kis cukorral a tejben meglangyosítjuk. A lisztet, vajat, tojássárgáját evvel a folyadékkal összegyúrjuk, és végül beletesszük a sót. A keverőedényben kelesztjük 40-50 °C között, körülbelül fél óráig.Addig előkészítjük a szilvát. Félig felhasítjuk, majd kilapítjuk, és mindkét fél szilván két sugárirányú bemetszést végzünk. A megkelt tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, széthúzzuk, elegyengetjük. Utána beleszurkáljuk állítva a korona alakúra vágott szilvákat. Újrakelesztjük, megint fél óráig, hogy a tészta „belenőjön” a szilvákba.A tetejét megszórjuk a durvára darált dió, a fahéj és a vaníliás cukor keverékével. Előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig. 10 percig 180 fokon, majd utána visszavesszük a hőmérsékletet 160 °C-ra.

liszt , tojás , tej , élesztő , szilva , fahéj , vaj , cukor , citromhéj , dió , vaníliás cukor