Cikkek

Salamon Csaba

2024. január 21.

Henteshez járni jó. Nemcsak a boltok hangulata, a friss hús és a hentesáru illatkeveréke miatt (amelyhez jó esetben sült pecsenye gőze is társul), de praktikus okokból is: a hentes a szupermarketeknél nagyobb választékot tart, a vásárló igényeihez jobban alkalmazkodik: könnyedén felszeleteli a csontos húsokat, és ha a töltött káposztához szaftos húsgombócokat szeretnénk, dagadót is szívesen darál. Hentesboltban jobb eséllyel kapunk akár sertésvelőt, akár hetekig érlelt marhaszeletet – persze nem biztos, hogy ugyanabban a boltban.


Hentesbolt és hentesbolt között természetesen nagy különbség lehet. Valahol csak a legkeresettebb, hétköznapi tőkehúsokat tartják, és a hentesáru is a nagy, ismert gyártóktól érkezik. Máshol friss belsőséget is kaphatunk a sertésnyelvtől a bárányveséig, és a felvágottak között kisüzemi terméket, esetleg a hentes saját készítményeit is megtaláljuk. Jó henteshez a kezdő szakácsok bátran fordulhatnak kérdéseikkel, valamelyiktől azt is megtudjuk, hogy a lépet a magánvásárlók kutyaeledelnek, egyes vendéglátósok viszont rántott májnak veszik. Összeállításunkban olyan hentesboltokat mutatunk be, amelyek kínálatukkal – különleges húsfélékkel, „tanyasi” baromfival, egyedi hentesáruval, esetleg meleg ételekkel – kiemelkednek a többi közül. A nagyobb piacokon országszerte találni jó választékú hentesboltokat – terjedelmi okokból ezeket most nem mutatjuk be, inkább az önálló üzletekre fókuszáltunk.



1. A Húsbolt 




Károly József hentesboltjába a legjobb séfek is szívesen járnak, bár tavaly új címet kellett megtanulniuk. Közel 3 évtized után a bolt a Flórián tér mellett lévő Kórház utcai piacra költözött. A kínálatban magyar tanyasi csirke, kacsa, liba, mangalica, fürj, galamb, bresse-i csirke Franciaországból, és borjú, marha a világ minden tájáról megtalálható. A magánvásárlók is szívélyes kiszolgálásra, hasznos konyhai tanácsokra, szépen megtisztított húsárura számíthatnak. A boltban a minőségi hús mellé jár a jó szó, a napi facebookos helyzetjelentés arról, milyen áru van épp a pultban. Az egész csapat fantasztikus emberekbő áll, kulcsfigurák Józsin túl Norbi és Szilvike is. Külön jópont, hogy a bolt a kor igényeinek megfelelve házhoz is szállít.


2. Hússzabóság




 A prémium hústermékekre szakosodott hálózat Budán már három helyen is megtalálható: a Hegyvidék bevásárlóközpontban, a „Gál Józsi”-féle üzlet helyén nyílt egység mellett a Rózsakertben és a GOBU DA Mallban is üzletet nyitottak. A kínálatban a dél- és észak-amerikai, magyar érlelt marhahúsok mellett bárány, mangalica, minőségi szárnyasok, hentesáru igény szerint előkészítve, szakértő és udvarias kiszolgálással.


3. Czimer




Biatorbágy híres hentesboltja ma is a felmenők által 1923-ban alapított mészárszék helyén működik. Ha nem tudnánk, hol vagyunk, az üzletbe belépve egy menő cukrászdában is gondolhatnánk magunkat: a hazai húsboltokra jellemző kissé kopottas, fehér csempés beltér helyett itt modern hűtőpultok előtt, hosszú sorban állnak a vevők. A töltelékáruk a kisüzemi termékek mintapéldái, felesleges adalék anyagok nélkül, magas hústartalommal, kifinomult fűszerezéssel készülnek. A virsli, párizsi, hurkák-kolbászok mellett érdemes megkóstolni a legendás sváb húskenyeret is.


4. Sezgin



A török hentesek híresek a kedves kiszolgálásról és a vevő igényei szerint előkészített húsfélékről. Sezgin Gökcen Izmirben tanulta ki a hentesszakmát, budapesti üzletét 2000-ben nyitotta meg, így volt ideje a magyar vevők igényeit is megismerni. Sertésdagadóért értelemszerűen nem ide kell menni, de bárányhúsért annál inkább érdemes: a comb, lapocka, szépen előkészített borda, vesepecsenye és egyéb alkatrészek mellett pácolt húsrészeket, bárány- és borjúhúsból saját fűszerezésű köftealapanyagot, kolbászt és szalámit is árulnak. A boltban török élelmiszereket is találunk. (Budapest, Ferenc körút 39.)


5. 2Z Húsüzem és húsbolt




Nagy forgalmú kisüzem az érdi főút mentén. A tőkehúsok mellett saját, jó minőségű termékek, a felvágottaktól a májasokon át a grillkolbászokig mindent készítenek.


6. Húsbox


 A gödöllői főút mellett parkolt le a Pap Kolbászműhely konténerje, a rövidke pultban minden húsféle megtalálható, ami egy hétvégére szükséges lehet. Természetesen a cég teljes kolbász­szortimentje jelen van, így a vékony/vastag, sertés/szürkemarha, édes/csípős dimenziókban szabadon mozoghatunk, ha szárazkolbászt szeretnénk vásárolni. Emellett a hűtőpultból tőkehúsok, érlelt angus marha, húspogácsák, felvágottak, füstölt áruk közül is válogathatunk.


7. Pásztor-Hús


Tóth Sándor a 80-as években vágott bele az akkor hiánycikknek számító virsli készítésébe az egri Pásztorvölgyben, a családi házban kialakított műhely helyett ma már a komoly méretű hentesüzemben készülnek a termékek. Egerben és környékén 9 hús-hentesáru boltot tartanak fenn, a Hadnagy utcai a nagyobbak közül való. Az üzemből a kommersz termékek mellett olyan különlegességek is kikerülnek, mint a marhavakbélbe töltött marhapárizsi, vagy a sertésvelőből készülő hagymás velőkrém. Ez utóbbi pirítósra kenve önmagában is finom, de – ha pont akad otthon – vékonyra szelt nyári szarvasgombát is rátéve igazán különleges „katonákat” kapunk.


8. Harangod-Hús



A Hernád völgyében több ezer mangalicát tartanak extenzív körülmények között, amelyekből saját húsüzemükben készülnek a prémium minőségű termékek. A különleges, 36 hónapig érlelt sonkák és a különféle ízesítésű kolbászok webshopból is rendelhetők, de töltelékáruért, mangalica-tőkehúsért (vagy charolais marháért) a megyaszói mintaboltot kell felkeresni.


9. Svétasztal


 A „stílusos vidéki éttermeket” tömörítő egyesület 2020-ban, a Covid időszakában vágott bele a minőségi alapanyagok online, lakossági értékesítésébe, hogy a kényszerpihenőn lévő éttermek beszállítói értékesíteni tudják a megtermelt élelmiszereket. A Svétasztal nevű szolgáltatás azóta is működik, és bár nem egy szó szoros értelmében vett húsboltról van szó, kínálatában olyan különlegességek is megtalálhatók, amelyekhez nemhogy online, de „igazi” boltban is nehéz hozzájutni. Vásárolhatunk tőlük sertés-, szürkemarha-, bivalytőkehúst, wagyuhúspogácsát, mangalicatermékeket, finom füstölt libamellet, minőségi baromfit (csirkét, kakast, gyöngytyúkot). A szolgáltatás egyelőre nem országos, részleteket a weboldalon találunk.


10. Müller és Fia


 A Róbert Károly körúti felüljáró alatti, kissé rejtői vidék hentesboltjába ( Szent László út 2.) sokan a meleg ételek gazdag kínálatáért járnak, a sült-rántott húsok, hurkák mellett főtt virslik, kolbászok is kaphatók, a klasszikus hentesélményt kedvelők számára: csomagolópapírra tálalva.


Fotó: Sebestyén László

Kapcsolódó cikkek