Gyurik Gábor receptje
2021. október 25.- 2-2,5 kg tarja
- 30 dkg quinoa (dél-amerikai „gabonaféle”)
- 50 dkg cékla
- 10 dkg vaj
- 2 ek mascarpone
- 1 csokor zsálya
- 1 dl pecsenyelé
- gombák
- őrölt bors, só
Őrölt borssal ízesítjük, bedörzsöljük zsályával pürésített fokhagymával, meglocsoljuk olívaolajjal, majd lefóliázva 2-2,5 órán át sütjük 185 °C-on.
A céklákat megmossuk, tepsibe tesszük, majd leszórjuk annyi durva sóval, hogy mindenhol befedje. 150 °C-on kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. Ha kihűlt, meghámozzuk, a felét 3×3-as kockákra vágjuk, a másik felét turmixgépbe tesszük, vajjal és a mascarponéval pürésítjük.
A quinoát 5-10 percre beáztatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízben kb. 15 percig főzzük. Ha a víz elfőtt róla, félrehúzzuk és 2 evőkanál vajat keverünk hozzá.
TÁLALÁS:
A sültet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, habzó zsályás vajon a vágási felületét megpirítjuk, közben a vajjal locsolgatjuk. Ezután pár percig pihentetjük, majd megformázhatjuk. A céklapürét kanállal a tányérra helyezzük, egyben ezzel a mozdulattal kissé elhúzzuk, a quinoát melléhalmozzuk, erre tesszük a tarját, körberakjuk a céklakockákkal és a vajon lepirított gombákkal, pecsenyelével meglocsoljuk.
quinoa , sertéstarja , cékla , vaj , zsálya , mascarpone , sertéspecsenyelé , gomba