Receptek

Habos citrompite

Nábelek Zsófia receptje

2020. szeptember 14.

Pitealap
Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű vagy zabkeksz
  • 85 g olvasztott vaj
  • 1 csipet só

Töltelék
Hozzávalók:

  • 200 g cukor
  • 50 g keményítő
  • 4 db nagy tojás
  • 1 db citrom héja
  • 225 g citromlé
  • 430 g tej

Svájci mering
Hozzávalók:

  • 85 g fehérje
  • 125 g cukor
  • 1 csipet só
  • néhány csepp citromlé
  • vanília (elhagyható)
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Pitealap elkészítése:
A kekszet ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és a sóval, amíg nedves homok állagot kapunk – készülhet robotgépben is. 22 centiméteres piteformába vagy sütőedénybe halmozzuk, majd egy kávéspohár vagy csésze segítségével lenyomkodjuk, összetömörítjük, amíg a forma alján és oldalán egyenletes réteget kapunk. 160 ˚C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig elősütjük. Félretesszük, amíg elkészül a töltelék.

Töltelék elkészítése:
A citromlevet és a citromhéjat egy lábasban melegíteni kezdjük. Egy másik lábasban a tejet addig melegítjük, amíg gőzölögni kezd. A tojásokat, a keményítőt és a cukrot habverővel elkeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a felmelegített tejet. A citromléhez adjuk és közepes lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a krém besűrűsödik és 1,5-2 percig csendesen buborékozva forr. Fontos, hogy közben folyamatosan keverjük habverővel! Öntsük a kész pitealapra, simítsuk el egyenletesen, és készítsük el hozzá a habot. 

Svájci mering elkészítése:

A tojásfehérjét és a cukrot egy csipetnyi sóval gőz felett egy edényben melegítsük 80 ˚C-ig, közben spatulával kevergessük, hogy a fehérje ne ugorjon össze az edény alján. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, vegyük le a gőzről, adjuk hozzá a citromlevet, és addig habosítsuk, amíg a fehérjehab kihűl, az állaga stabil és selymes lesz. Nyomjuk ki habzsákból, vagy egyszerűen simítsuk spatulával a pite tetejére. 190 ˚C-ra előmelegített sütőben süssük további 15 percig, vagy amíg a hab enyhén megbarnul. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, szeletelés előtt pedig pihentessük legalább 3 órát hűtőben.



Tipp! Amikor a svájci mering habosításkor langyosra hűlt, érdemes fokozatosan puha vajat hozzáadni, és már kész is a könnyű, habos vajkrém.


zabkeksz , vaj , keményítő , tojás , citrom , tej , vanília

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra