Ráspi (Horváth József) receptje
2020. november 20.- 4 db 15 dkg-os csontos malaccsülök
- 40 dkg savanyú káposzta
- 8 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 4 db zsemle
- só, bors, szerecsendió
- hagyma, zöldségzöld
- 4 db tojás
- 2 dl tej
- sör
A csülköt tepsibe tesszük, sózzuk (fontos, hogy már az elején megfelelő mennyiségű sóval dörzsöljük be, mert ha a végén kerül rá a só, akkor belül íztelen marad), borsozzuk, s annyi vizet öntünk hozzá, hogy egyharmadát lepje el.
Amikor a csont megmozdul a húsban, akkor készült el. Fontos, hogy puhára süssük. Utána kivesszük, félretesszük, az összesült szaftot leszűrjük, lábosba tesszük, s a malaccsülköt tálalás előtt ebben melegítjük, így szaftosabb lesz.
A KÁPOSZTA KÉSZÍTÉSE:
A savanyú káposztát szükség esetén megmossuk és kettévágjuk, az apróra vágott kolozsvári füstölt szalonnát lepirítjuk, rádobjuk a savanyú káposztát, meglocsoljuk a csülökből kifolyt szafttal. Ne főzzük puhára, épp csak rottyanjon egyet.
A ZSEMLEGOMBÓC KÉSZÍTÉSE:
Másnapos zsemlyét 1 centis szeletekre vágunk, meglocsoljuk tejjel, hozzáöntjük a felvert tojást (nem áztatjuk, nem gyúrjuk, csak lazán keverjük), felvágott friss petrezselymet, sót, borsot, szerecsendiót, pirított hagymát adunk hozzá, de még pirított, apróra vágott malacmájat is adhatunk hozzá, majd lazán összedolgozzuk.
Az elkészített párolt káposztát a tál közepére rakjuk, ráhelyezzük a szép pirosra sült malacsültet, meglocsoljuk a közben egyharmadára sűrített saját szaftjával, és mellérakjuk a zsemlegombócot. Balzsamecettel meglocsoljuk.
malaccsülök , savanyú káposzta , kolozsvári szalonna , szerecsendió , zsemle , hagyma , zöldségzöld , tojás , tej , sör