Receptek

Zseniális pohárkrém karácsonyra

Száraz Zsuzsanna receptje

2024. december 21.

6 közepes alma


1/2 citrom leve


egy csipet só


75 g kristálycukor


100 g kukoricakeményítő


1 dl növényi tej


3 ek kókuszolaj


8 db ropogós keksz (kb. 100 g)


1/2 marék dió


4-5 ek csipkebogyólekvár


rozmaring, fahéj vagy más fűszer




Tipp:


Ez a desszert elég tömény, ezért ha szeretnénk rajta könnyíteni, tehetünk növényihab-rétegeket is az almás és kekszes közé. 

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Hámozzunk meg négy almát, magozzuk ki és szeleteljük fel, majd fél deci vízzel, a cukor felével és a citromlével tegyük fel főni fedő alatt. Amikor puhára főtt, turmixoljuk simára. 350-400 g almapürét kapunk belőle. A keményítőt keverjük el a cukor másik felével, tegyük bele a csipet sót, majd adjuk hozzá a növényi tejet, és keverjük simára. Öntsük a meleg almapüréhez, és tegyük vissza a tűzre. Közepes lángon folyamatosan keverve főzzük, amíg besűrűsödik.


Vegyük le a lángról, és hagyjuk kihűlni. A maradék két almát szeleteljük fel, csepegtessünk a szeletekre citromlét, majd egy serpenyőben, egy evőkanálnyi kókuszolajon, nagy lángon pirítsuk meg kicsit. Szedjük ki, és tegyük félre hűlni. A serpenyőben melegítsük fel a maradék kókuszolajat, és pirítsuk meg benne a diót. Vegyük le a lángról, tegyük bele az apróra vágott rozmaringot vagy az őrölt fahéjat, majd forgassuk bele a darabokra tördelt kekszet. Bolti zabkeksszel is finom, a lényeg, hogy jó darabos, rostos legyen.


Persze magunk is süthetjük hozzá a kekszet, és a fűszereket a tésztájába is belekeverhetjük. Rétegezzük poharakba a kihűlt almakrémet, az almaszeleteket és a kekszdarabokat, majd pötyögtessünk csipkebogyólekvárt a rétegek közé.



vegavigalom , pohárdesszert , mentes desszert

Kapcsolódó cikkek