Száraz Zsuzsanna receptje
2024. december 21.6 közepes alma
1/2 citrom leve
egy csipet só
75 g kristálycukor
100 g kukoricakeményítő
1 dl növényi tej
3 ek kókuszolaj
8 db ropogós keksz (kb. 100 g)
1/2 marék dió
4-5 ek csipkebogyólekvár
rozmaring, fahéj vagy más fűszer
Tipp:
Ez a desszert elég tömény, ezért ha szeretnénk rajta könnyíteni, tehetünk növényihab-rétegeket is az almás és kekszes közé.
Hámozzunk meg négy almát, magozzuk ki és szeleteljük fel, majd fél deci vízzel, a cukor felével és a citromlével tegyük fel főni fedő alatt. Amikor puhára főtt, turmixoljuk simára. 350-400 g almapürét kapunk belőle. A keményítőt keverjük el a cukor másik felével, tegyük bele a csipet sót, majd adjuk hozzá a növényi tejet, és keverjük simára. Öntsük a meleg almapüréhez, és tegyük vissza a tűzre. Közepes lángon folyamatosan keverve főzzük, amíg besűrűsödik.
Vegyük le a lángról, és hagyjuk kihűlni. A maradék két almát szeleteljük fel, csepegtessünk a szeletekre citromlét, majd egy serpenyőben, egy evőkanálnyi kókuszolajon, nagy lángon pirítsuk meg kicsit. Szedjük ki, és tegyük félre hűlni. A serpenyőben melegítsük fel a maradék kókuszolajat, és pirítsuk meg benne a diót. Vegyük le a lángról, tegyük bele az apróra vágott rozmaringot vagy az őrölt fahéjat, majd forgassuk bele a darabokra tördelt kekszet. Bolti zabkeksszel is finom, a lényeg, hogy jó darabos, rostos legyen.
Persze magunk is süthetjük hozzá a kekszet, és a fűszereket a tésztájába is belekeverhetjük. Rétegezzük poharakba a kihűlt almakrémet, az almaszeleteket és a kekszdarabokat, majd pötyögtessünk csipkebogyólekvárt a rétegek közé.