Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2019. augusztus 9.- 1 kg karalábé (2-3 nagyobb darab)
- 3 ek olaj
- 1 fej hagyma, finomra aprítva
- 50 dkg darált marhahússó, bors
- 15 dkg rizs, megfőzve
- 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
- 3 dkg vaj
- 6 dl tejföl
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
ADAG: 8 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Egy nagy lábasban vizet forralunk. A karalábét meghámozzuk, majd zöldséggyalu segítségével vagy éles késsel egészen vékony szeletekre vágjuk. Lobogó, sós vízbe tesszük a szeleteket, és kb. 5 percig előfőzzük. Leszűrjük, és félretesszük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a főtt rizst és a finomra aprított petrezselymet. Egy jénait vagy tepsit kikenünk a vajjal, majd lerakjuk a rétegeket: először karalábészeletek, erre kerül a darált húsos keverék fele, majd a tojássárgájával elkevert tejföl egyharmada. Újra karalábészeletek, hús, tejföl. Legfelülre, utolsó, fedőrétegnek karalábészeletek kerülnek, végül a tetejére tojásos tejföl. 200 °C-os, előmelegített sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük. Ekkor kivesszük, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és további 15 percig sütjük, amíg a sajt elolvad. A végén rágrillezhetünk kicsit. Langyosan, hideg tejföllel kínálva a legfinomabb.
