Jahni László a Kistücsök Étterem séfjének receptje
2023. július 23.120 g tört búza (bulgur)
só
1 csomó petrezselyem zöldje
2 ek fűszerkrém (pesto)
2 db (kb. 500 g)
cukkini
1 fej vöröshagyma
1 db (kb. 250 g) zsenge vajtök
1 dl fehérbor
½ citrom leve
½ l zöldségalaplé
1 cs kapor
50 g vaj
2 ek tejföl
só, cukor, olívaolaj
A rakott cukkinihez a tört búzát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és sóval, petrezselyemmel, zöld fűszerkrémmel ízesítjük. A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, picit megsózzuk, vaj és olaj keverékében megsütjük.
Porcelánedénybe rétegezzük a cukkinit és a tört búzát: alulra egy szelet cukkinit teszünk, ráhelyezzük a petrezselymes tört búzát, majd ismét egy szelet cukkinit és rá a tört búzát. A rétegezéstől a tört búza szaftos és puha lesz.
A rakott cukkinit 180 fokos sütőben, 5–10 perc alatt készre sütjük. A kapros vajtökszószhoz megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a megtisztított, darabolt tököt, fehérbort, citromlevet és zöldségalaplevet adunk hozzá. Puhára pároljuk, majd turmixoljuk, kaporral ízesítjük. A szószt vajjal vagy tejföllel dúsíthatjuk.
Tálalás: A kép szerinti módon a rakott cukkinit szósszal együtt kínáljuk.