Receptek

Rakott cukkini petrezselymes tört búzával

Jahni László a Kistücsök Étterem séfjének receptje

2023. július 23.

120 g tört búza (bulgur)

1 csomó petrezselyem zöldje

2 ek fűszerkrém (pesto)

2 db (kb. 500 g)

cukkini

1 fej vöröshagyma

1 db (kb. 250 g) zsenge vajtök

1 dl fehérbor

½ citrom leve

½ l zöldségalaplé

1 cs kapor

50 g vaj

2 ek tejföl

só, cukor, olívaolaj

ADAG: 4 főre

A rakott cukkinihez a tört búzát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és sóval, petrezselyemmel, zöld fűszerkrémmel ízesítjük. A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, picit megsózzuk, vaj és olaj keverékében megsütjük.

Porcelán­edénybe rétegezzük a cukkinit és a tört búzát: alulra egy szelet cukkinit teszünk, ráhelyezzük a petrezselymes tört búzát, majd ismét egy szelet cukkinit és rá a tört búzát. A rétegezéstől a tört búza szaftos és puha lesz.

A rakott cukkinit 180 fokos sütőben, 5–10 perc alatt készre sütjük. A kapros vajtökszószhoz megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a megtisztított, darabolt tököt, fehérbort, citromlevet és zöldségalaplevet adunk hozzá. Puhára pároljuk, majd turmixoljuk, kaporral ízesítjük. A szószt vajjal vagy tejföllel dúsíthatjuk.

Tálalás: A kép szerinti módon a rakott cukkinit szósszal együtt kínáljuk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra