Cikkek

Magyar Konyha

2023. augusztus 11.

Bormustra , Balatonalmádi

Bormustra lesz Balatonalmádiban augusztus 16–20. között. A Szent Erzsébet Ligetben találkoznak az ország izgalmas, kreatív borászatai, hogy a fesztivál látogatói megízlelhessék az ország borvidékeinek legszebb tételeit.


Ott lesz a Hashtag Neszmély, 6 neszmélyi borászat közös csapata, a Barcza Pincészet Somlóról, a Jásdi Pince a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről, a Pósta Borház Szekszárdról, a Dominium Pincészet a Mátrából, Kovács Nimród Egerből, a Demetervin Tokajból, Balla Géza Erdélyből, valamint a Csernus Pincészet Szlovákiából.


A helyszín: a csodálatos szoborpark a Szent Erzsébet Ligetben

Az öt napos fesztivál házigazdája: Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus.

„Arra gondoltam, hogy legyen a Balaton partján nyáron egy olyan lehetőség, amikor nemcsak az alkohol „jótékony” bódító hatását keressük, hanem sokkal többet. Szeretném az ízeket, az illatokat, a tapintási érzeteket közelebb hozni a fogyasztókhoz. Szeretném, ha minden látogató megérezné, hogy az italok, amelyeket megkóstol, „magába enged”, azok nemes nedűk, amelyekkel megtiszteljük magunkat, a testünket. Olyan termelők jönnek, akik már bizonyítottak, érdemes lesz részt venni a sétáló kóstolókon. Emellett borkóstolóval megbolondított pódiumbeszélgetések is lesznek, olyan kérdésekről, amelyek minden borfogyasztót érdekelnek.


És még valami, ami nekem vesszőparipám. A gyerekekkel is foglalkozunk. Megtanítjuk őket használni az orrukat, a szájukat. Megtanítjuk őket különbséget tenni. Megkülönböztetni a gagyit a minőségitől. Egy jó csokit egy bevonótól. Egy jó szörpöt a színezett víztől. Hogyan lehet valakit minőségi fogyasztóvá nevelni? Erre a kérdésre szeretnénk válaszokat adni. Tudatosságra nevelni a gyerekeket, és ez nem csak az árakról szól, bár tény, hogy a jó minőség általában többe kerül.”

A gyerekprogramok egyik házigazdája Tornyos Balázs, séf:

„Két asztali grillt viszek magammal. Kirakok zöldségeket, gyümölcsöket, húsféléket… harmincfélét, felvágva, -szeletelve. Már készülnek a beáztatott nyársak. Közösen felfűzzük a hozzávalókat, mindenkinek ízlése és fantáziája szerint. Lesz hozzá háromféle különleges fűszer – ne kérdezze senki, hogy milyen, bármit bárkinek elárulok, kivéve a fűszerkeverékeimet – kétféle szósz. Együtt megsütjük az elkészült nyársakat a faszenes, gyerekbiztos grillen. Lesz desszert is. Gyümölcsnyárs, kardamomos, fahéjas cukorral. Az ügyeseknek szépen rákaramellizálódik majd a gyümölcsökre a cukor. Imádni fogják!”


Lehet egy ilyen nyárssal hibázni?

„Borzalmas ízeket lehet összehozni. De csak az én meglátásom szerint. Már egyszer kipróbáltam ezt a programot és volt olyan gyerekem, aki simán felfűzte a kolbászt a sárgadinnye mellé. Néztem, hogy mi lesz ebből, de jóízűen megette. Hiába… amiért megdolgoztunk, az mindig finomabb.”

Az Almádi Bormustra mindenben minőségben gondolkodik. Az ételekről a környék kedvencei gondoskodnak. A borkorcsolyákat a Makmoiselle pékség készíti Veszprémből. Az ételeket a Káli medencéből érkező Rolling séf és a veszprémi Bivstro prezentálja, a vegánokat az almádi Veganeeta várja. A színpadon minőségi unplugged duók, -triók gondoskodnak a kulturális táplálékról.

Az Almádi Bormustra olyan lesz, amilyennek Márai Sándor megálmodta: „Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk, s vállvonogatva beszélünk az utókor ítéletéről. Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.”

Az esemény és programlista:

https://www.facebook.com/events/299024365917070

Fotó: Tabányi Kata és Dorogi Tamás

Kapcsolódó cikkek