Cikkek

Orbán Szilvia

2020. október 23.

Japán , szaké , gin , hagyomány , kézműves

A japán gin egyre népszerűbb a világpiacon, amit többek között a különleges hozzávalóknak is köszönhet.

Az utóbbi években Japán – sokak számára talán meglepő módon – egyre magasabb pozícióba kerül a gingyártó országok listáján. A szigetország 47 prefektúrájában

sorra készülnek a jobbnál jobb kézműves ginek, és az ágazat legújabb büszkesége egy több mint 300 éves múltú szeszfőzde hamisítatlan japán hozzávalókkal megálmodott, prémium itala.


A tény, hogy a japán gin mind helyi, mind pedig nemzetközi viszonylatban a virágkorát éli, ugyanis számos, évszázados hagyományokkal bíró, történelmi szeszfőzdét ösztönzött arra, hogy – a szokásos szaké készítés mellett - belevágjon egy teljesen új ital megalkotásába is.

Ezek egyike az a Szaga prefektúrában található, Micutake szeszfőzde is, amelyet még az Edo-korban, 1688-ban alapítottak, s amely most szintén gingyártásba fogott, írja a SoraNews24.

Íme a gyártó bemutatkozó kisfilmje: 

A különleges gin az Aka Torii (szó szerinti fordításban: vörös torii kapu) nevet kapta. A névadó építmény egészen néhány évvel ezelőttig a főzde otthonául szolgáló város, Kasima egyik legfőbb látványossága volt, eredetileg a város egyik legfontosabb helyszínéhez, a Jutoku Inari sintó szentély bejáratához vezette az odalátogatókat. 2007-ben a vörös kaput azonban le kellett bontani, annyira megrágta az idő vasfoga az évszázadok alatt. Az Aka Torii ennek ellenére tovább él a helyiek szívében és emlékeiben, és továbbra is a térség fontos szimbólumaként tekintenek rá.


A Micutake szeszfőzde a japán kisváros Hamamacsi részén áll, ami híres szakéfőző műhelyeiről. A városrész méltán ismert utcájában – Szakagura Dori, vagyis a szakéfőzők utcája – egymást érik az Edo-érából (1603-1868) fent maradt, csodásan megőrzött, ma is működő ital manufaktúrák.A Micutake filozófiája az, hogy a hagyományokból építkezve készítik el innovatív termékeiket, például ezeket a szilvaborokat (umesu):Az évszázados hagyományokkal büszkélkedő szeszfőzde első kézműves ginje

magán hordozza a gondos japán aprólékosság és ötletgazdagság jegyeit.

Az ital elkészítéséhez a Szaga és Nagaszaki között húzódó Tara-hegységben csordogáló források vizét használják fel, amelynek lágysága a szakéfőzésnek is egyik alapfeltétele.

A főzőmester és csapata mindjárt két változattal is előállt: az Aka Torii Original nevet viselő, 45 százalék alkoholtartalmú ginhez a borókabogyón kívül citrom- és narancshéjat, japán teát és japán cédrust is felhasználtak – ez utóbbi hozzávaló mintegy tisztelgés a névadó kapu és szentély fő építőanyaga előtt. Ez a kombináció a ginnek frissítő gyümölcsösséget ad, kis füves jegyekkel, és „titokzatos, finom édességgel” kiegészítve.


Az Aka Torii Premium, szintén 45 százalék alkoholtartalmú ginben 11 különleges összetevő harmóniájában gyönyörködhet a kóstoló. Ezek: borókabogyó, citrom- és narancshéj, japán tea, cédrusfa, japánbors, tengeri alga, osztriga páncél, wasabi levél, fahéj és vaníliabab.

A készítők szerint a bors-alga-kagylóhéj-wasabi kombó – amelynek tökéletes arányán rengeteget dolgoztak – a „wa”, azaz a harmónia esszenciájával

gazdagítja a különleges gint, amely online is rendelhető, az Original 700 ml-es palackjáért 1980 jent (nagyjából 5630 forintot), a Premiumért pedig 4840 jent (kb. 13800 forintot) kérnek.

Kapcsolódó cikkek