Télen a házi bulik, mulatságok idején bizony nem ritka, hogy a kelleténél mélyebben nézünk a pohár fenekére. Másnap a háborgó gyomor legjobb patikaszere valamilyen savanykás, tartalmas leves, ezek receptjeiből gyűjtöttünk össze egy csokorravalót.
KORHELYLEVES
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú füstölt csülök, 50 dkg hordós savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 1 dl tejföl, só, pirospaprika, szemes bors.
Három macska énekel –, Louis Wain, 1925-1939 / Wikipédia
Az egy éjjelen át hideg vízben megáztatott füstölt csülköt egy liter friss vízben puhára főzzük, majd kivesszük, és kis kockákra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük a liszttel, és kevergetve barnára sütjük. Egy kevés pirospaprikával megszórjuk és a csülök főzővizével, meg annyi savanyúkáposzta-lével engedjük fel, hogy kb. másfél liter levest kapunk. Beletesszük a csülökhúst meg a jól kicsavart savanyú káposztát, a fokhagymát, megborsozzuk, ha kell megsózzuk, és addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhult. Tálaláskor tejföllel ízesítjük. Ha van maradék füstölt lé, csülök helyett karikákra vágott füstölt kolbásszal is készíthető. Még finomabb, ha egy maroknyi szárított, erdei gombát is főzünk bele.
TYÚKOS KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók: 1 fél tyúk, 5 dl savanyúkáposzta-Ié, 10 dkg vaj, 1 adag leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 tojássárga, 1 evőkanál liszt, só.
A tyúkot kisebb darabokra vágjuk, és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséggel együtt forró vajban megforgatjuk. Egy kevés vizet öntünk alá, beletesszük az egészben hagyott hagymát, és megsózzuk, puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, zsírjára sütjük, a liszttel megszórjuk, felöntjük a káposztalével és 7 deci vízzel, felforraljuk. A tojássárgát a tejföllel simára keverjük, és állandóan keverve a forró levesbe öntjük, de már nem főzzük tovább. A benne főtt tyúkhúst a levesben, vagy külön reszelt tormával kínálhatjuk.
ERDÉLYI FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 1 ek sertészsír, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, só, ecet, cukor, egy darabka citromhéj.
William Hogart metszete, 1733 / metmuseum.org
A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk, és a forró zsírban hirtelen átsütjük. Megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, néhány másodpercig együtt pirítjuk, majd felengedjük másfél liter vízzel. Majdnem puhára főzzük, majd sóval, ecettel, cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Ha a hús teljesen megpuhult, a levest a tejföllel simára kevert liszttel behabarjuk, még egyszer felforraljuk.
LENCSEPÜRÉLEVES
Hozzávalók: 20 dkg lencse, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2 pár virsli, só, 2 babérlevél, 1 darabka citromhéj, 2 kk ecet.
Az előzőleg néhány órára hideg vízbe áztatott lencsét a babérlevéllel, citrom héjjal és a hagymával, vízzel egy liternyire hígított áztatólében puhára főzzük. Közben az apró kockákra vágott szalonnát megpirítjuk, a porcot kiszedjük, és zsírjában átsütjük a vékony karikákra vágott virslit. Ha a lencse megpuhult, a babérlevelet meg a hagymát kivéve belőle, összeturmixoljuk, vagy áttörjük. Belekeverjük a tejfölt, az ecetet, ha kell utánasózzuk. Végül hozzáadjuk a virslit, meg a szalonnapörcöt, és még egyszer felforraljuk.