A nyári gyümölcsökből, zöldségekből mindig szeretnénk, ha télre is maradna. Itt a befőzés ideje. Zsámberger Szilvia a Cegléd melletti tanyán meglepő ízesítéseket használ. A meggyszörpbe kevesebb cukor kell, ha édes málnát keverünk bele, szörp és lekvár egyaránt készíthető. A meggylekvárt megbolondítja a gesztenye, a sárgabarackhoz a mák és a fahéj illik – a mák kellemesen ropog a selymes lekvárban. Az őszibarack édes ízéhez jól áll a füge, de még finomabb, ha nektarinnal készítjük. Zárásként egy
Meggy-málna szörp
HOZZÁVALÓK:
- 2 kg magozott meggy
- 60 dkg málna
- 1 l víz
- 50 dkg cukor
- citromsav
ELKÉSZÍTÉSE:
A gyümölcsöket pürésítjük, hozzáadjuk a vizet, a citromsavat, és felfőzzük. Átszűrjük szitán, majd újra felfőzzük, és hozzáadjuk a cukrot. Forrón átmosott üvegekbe rakjuk. Száraz dunsztban kihűtjük.
Gesztenyés meggylekvár
HOZZÁVALÓK:
- 2 kg magozott meggy
- 3 csomag gesztenyepüré
- 2 rúd vanília kikapart magja
- 1 kk rum
- 20 dkg cukor
- 1 kk pektin
- 10 dkg étcsokoládé (elmaradhat)
ELKÉSZÍTÉSE:
A meggyet botmixerrel pürésítjük és takaréklángon felfőzzük. Hozzáadjuk a vaníliát és a rumot. Kevés lével krémesre keverjük a gesztenyemasszát, majd a lekvárhoz adjuk. Óvatosan kevergetjük, hozzáadjuk a cukrot és a pektint, majd beleolvasztjuk az étcsokoládét. Még forrón beletöltjük az alaposan kiforrázott üvegekbe. Száraz dunsztban kihűtjük.
Mákos sárgabaracklekvár
HOZZÁVALÓK:
- 2 kg érett sárgabarack
- 40 dkg cukor
- 1 ek mák
- 1 kk pektin
- 1 kk citromsav
ELKÉSZÍTÉSE:
A barackot lobogó forró vízben megmártjuk, majd a héját leszedjük, kimagozzuk. A gyümölcsöt fedő alatt alacsony lángon főzzük, közben hozzáadjuk a citromsavat. Ha elfőtte a leve egy részét, botmixerrel enyhén krémesítjük, majd lassan hozzáadjuk a cukrot és a pektint. Néha megkeverjük. A végén beleöntjük a mákszemeket. Ha elfőtte a habját, kiforrázott üvegekbe töltjük, száraz dunsztban kihűtjük.
Őszibarackos fügelekvár
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg hámozott, kimagozott őszibarack (vagy nektarin – ez kevésbé leves, így sűrűbb lesz a lekvár)
- 35 dkg füge
- 25 dkg cukor
- 1 kk pektin
- 1 kk citromsav
ELKÉSZÍTÉSE:
A barackot a citromsavval kis lángon addig főzzük, amíg a leve egy része elfő. A füge végét levágjuk, majd pürésítjük, és hozzáadjuk a barackhoz. (A fügének magas a pektintartalma, így krémes lekvárunk lesz.) Lassan kevergetve hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg a habja el nem fő. Forrón alaposan kimosott üvegekbe rakjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A lekvárkészítés már nem egy bonyolult, sokáig tartó konyhai művelet, hanem egyszerű és gyors, csupán Koronás Befőzőcukor, gyümölcs és 6-8 perc szükséges hozzá. Kenyérre, süteménybe, ajándékba vagy akár a spájzba, bármikor jól jöhet egy üvegbe zárt gyümölcsös élvezet. Receptekkel, videókkal, tippekkel és természetesen nyereményjátékkal várjuk idén is a lekvár kedvelőit a www.azenlekvarom.hu weboldalon. |
Tanyakrém
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg tv paprika
- 2 db kápia paprika
- 6 db húsos paradicsom
- 3 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 2 cs petrezselyemzöld
- 1 cs zellerzöld
- só, étolaj
ELKÉSZÍTÉSE:
Az apróra szeletelt hagymát olajon megdinszteljük, és hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt paprikát, a felkockázott paradicsomot, a fokhagymát, a felaprított petrezselyem- és zellerzöldet. Fedő alatt puhára főzzük, majd sóval ízesítjük. Botmixerrel krémesítsük a zöldségeket. Forrón, alaposan kimosott üvegekbe rakjuk, száraz dunsztban hűtjük ki. Tökéletes pác grillhúsokhoz, de pörköltek, gulyás ízesítésére is használhatjuk. (Ha rakunk bele 1 db erős paprikát, csípős változatban is készíthetjük.)