Cikkek

Kitzinger Szonja

2024. szeptember 6.

Az Ország Tortája 2024 , Mákvirág , Kovács Alfréd , Édesvonal Cukrászda , Vác

A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. Ennek nyertese Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta lett. Az augusztus 20-i debütálás után ideje volt, hogy mi is megkóstoljuk!


Az Ország Tortája az ipartestület cukrászdái számára hozzáférhető, ezeken belül bárhol kóstolható, a nagyközönség számára a recept viszont csak 2025 januárjától lesz megismerhető. Mi sok helyen láttuk felbukkanni a tortát, de fontos hangsúlyozni, nagyon nem mindegy, hol kóstoljuk, a silány alapanyag-használat könnyen tönkre teheti az élményt. Mi az Auguszt Fény utcai Cukrászdájába mentünk kóstolni, ahol találkoztunk az alkotóval és a zsűri egyik tagjával, Auguszt Ibolyával is.



Íme az ország tortája 2024-ből


Mielőtt rátérnénk a kóstolásra álljon itt pár tény:


Beltartalom


  • A 2024. évi versenyt a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdették meg, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet.
  • Voltak javaslatok, ezeket csoportokba gyűjtette a verseny kiírója, a felsorolt csoportokból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál: 

         – bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,

         – gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,

         – zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,

         – olajos magva: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

  • Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
  • Elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban. 


A zsűrizésről


Az első fordulóban még anonim módon kóstolnak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újra kóstolták a döntős tortákat és szakmai javaslatokat tehettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat az Ipartestület tanműhelyében, ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozta, majd az elkészült tortákat is újraértékelte.



Auguszt Ibolya és Kovács Alfréd


A nyertesről


A győztes MÁKVIRÁG készítője, Kovács Alfréd elmondása szerint tortája a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg. 


Érdekes tény a győztessel kapcsolatban, hogy eredeti szakmája fotográfus.



Kovács Alfréd a Covid előtt vállalkozott egy OKJ-s képzésre, ezután a gyakorlatban sajátította el a szakma fortélyait. Sokat fejlesztettek rajta Pierre Hermé könyvei és a rengeteg gyakorlás. Cukrászsüteményeit kezdetben csak online tette elérhetővé, cukrászdáját, az Édes Vonalat Vácon mindössze néhány hónapja nyitotta meg. Eredetileg ezt a tortát szerette volna a nyitás alkalmából feltenni a kínálatba, de az Ország Tortája versenykiírás miatt visszatartotta és inkább a versenyre nevezte be.


Az egyik zsűri véleménye


Auguszt Ibolya elmondta, hogy 36 nevezés érkezett a versenyre, a torták kóstolása során pontozta a megjelenést, az innovációt, a technológiát, a tisztaságot, az ízvilágot, a reflektálást a javasolt alapanyagokra. Alfrédnél látta a gondolatiságot a torta mögött és az alázatot, illetve a kompromisszumkészséget abban, min érdemes változtatni. "Amit javasoltam az az volt, hogy vizuálisan legyen sokkal befogadható a torta. A Mákvirág egy hófehér torta volt eredetileg, az államalapítás ünnepére azonban nem lehet fakó tortával előrukkolni" – meséli Auguszt Ibolya, amit a versenyző el is fogadott. E tanács mentén lopóztak bele a tortába a színek, de sokat javított a színvilágon az a tény, hogy Alfréd ellátogatott egy mákföldre, ahol annak lila színei megfogták, így lett összhatásában olyan a torta, ahogy azt az alábbiakban láthatjuk.




A mi véleményünk


Látványra fantasztikus, rétegrendjében úgyszintén impozáns. A fehér csokoládé krém lágy textúrája mellett beköszön a fanyar íz fekete ribizli formájában. Üdvözlendő, hogy a piskótaréteg kikönnyített, nem búzalisztből, hanem mandulalisztből készült, benne ott figyel a mák, míg a fekete szezámmag grillázs a roppanós élményért felel. A mák ízét, ami kis mennyiségben nem elég intenzív szerintünk, mákolaj és máklikőr teszi intenzivebbé. A torta javára válik továbbá, hogy harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is remekül kiegyensúlyozzák egymást. 


Az alkotó véleménye, amikor másnál kóstolja meg a saját tortáját




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló