Receptek

Lyoni csörögefánk

Stéphane Gerphagnon receptje

2021. február 9.
  • 250 g liszt (használjunk T55 jelzésűt)
  • 5 g só
  • 15 g kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 75 g vaj
  • citrom, narancsreszelék, ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
  • finom porcukor

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Csörögefánk (BUGNE): Már Rabelais beszél róla a XVI. században. Eredetileg csak húshagyó kedden ették a csörögefánkot, Franciaországban közel száz változata ismert.


LYONI CSÖRÖGEFÁNK ELKÉSZÍTÉSE:

Dolgozzuk össze a lisztet, sót, kristálycukrot, reszelt citrom- és narancshéjat, adjuk hozzá a tojásokat, gyúrjuk simára, dolgozzuk bele a vajat, s dagasszuk, amíg nem tapad a kézhez.



Göngyöljük a tésztát étkezési fóliába, s tegyük pihenni éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap nyújtsuk ki a tésztát a lehető legvékonyabbra, vágjuk rádlival rombuszformára.


Ha csörögefánkot (bugne) szeretnénk, akkor a rombusz közepén ejtsünk egy bevágást, s a tészta egyik sarkát húzzuk át a bemetszésen, így lesz forgács alakú.


Amennyiben a középkori lyoni fánkot (oreillette) szeretnénk elkészíteni, süssük ki a rombuszt bevágás nélkül.


160 °C-os repceolajban süssük, épp csak amíg aranysárga nem lesz, majd itassuk le itatóspapírral, szórjuk meg finom porcukorral, és melegében tálaljuk.


liszt , tojás , vaj , citrom , olaj , porcukor