Stéphane Gerphagnon receptje
2021. február 9.- 250 g liszt (használjunk T55 jelzésűt)
- 5 g só
- 15 g kristálycukor
- 2 db tojás
- 75 g vaj
- citrom, narancsreszelék, ízlés szerint
- olaj a sütéshez
- finom porcukor
LYONI CSÖRÖGEFÁNK ELKÉSZÍTÉSE:
Dolgozzuk össze a lisztet, sót, kristálycukrot, reszelt citrom- és narancshéjat, adjuk hozzá a tojásokat, gyúrjuk simára, dolgozzuk bele a vajat, s dagasszuk, amíg nem tapad a kézhez.
Göngyöljük a tésztát étkezési fóliába, s tegyük pihenni éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap nyújtsuk ki a tésztát a lehető legvékonyabbra, vágjuk rádlival rombuszformára.
Ha csörögefánkot (bugne) szeretnénk, akkor a rombusz közepén ejtsünk egy bevágást, s a tészta egyik sarkát húzzuk át a bemetszésen, így lesz forgács alakú.
160 °C-os repceolajban süssük, épp csak amíg aranysárga nem lesz, majd itassuk le itatóspapírral, szórjuk meg finom porcukorral, és melegében tálaljuk.