Készítetette: Nábelek Zsófia. Névadója Újházi Ede. Magyar Elek: Az ínyesmester c. szakácskönyv receptje
2021. február 13.- 1 db egész kakas megtisztítva, aprólékkal (a legjobb taréjjal együtt)
- 50 dkg marhafartő
- 50 dkg marhacsont
- 40 dkg sárgarépa
- 20 dkg petrezselyemgyökér
- 20 dkg zellergumó
- 10 dkg karalábé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1/2 fej kelkáposzta
- 1 db zöldpaprika
- 150 g zöldborsó
- 2-3 fej csiperkegomba
- 1 db paradicsom
- 100 g zöldbab
- só, bors
A tálaláshoz
- cérnametélt és/vagy májgombóc
- apróra vágott metélőhagyma
- ecetes torma
Névadója Újházi Ede század eleji színészóriás, korának legendás művésze és főzőmester, akiről tizenöt évvel a halála után jegyzett portrét Nagy Endre a Nyugatban. Tőle tudni, hogy Gerhart Hauptmann Crampton mesterének szerepe illett hozzá leginkább, ezért kortársai ezentúl Mesternek szólították, még a konyhában is. A Dohány utcában lévő Hatvani kocsma konyháján főzött rövid ideig, ahol rendszeresen megfordult Bródy Sándor, Márkus Emília és Gárdonyi Géza is, Nagy Endre pedig végigkövette a Mester virágzását:
Újházi levese tehát hosszan főtt, gazdag kakasleves, az egész szárnyast felhasználva belsőséggel, taréjjal, tokkal, vonóval. A kocsmának az egész országban híre ment, mindenki ott akart lenni, de végül egy konfliktus után amilyen hirtelen hódított, olyan hamar tért vissza a Hatvani kocsma alapjaihoz néhány hét alatt.
A Mester eladósodott, az egészsége megromlott, régi fénye feledésbe merült, ahogy híres levesének pontos elkészítése is. Kizsigerelt változatai csirkéből, pulykából kezdtek elterjedni, ma a legtöbben Újházi-tyúkhúslevesként ismerik, az eredeti kakas mintha sosem lett volna.
ELKÉSZÍTÉSE:
A kakast, a marhafartőt és a csontot hideg vízben, fedő alatt főzni kezdjük. Amikor felforrt, leszedjük a habját, és további fél órán át lassan főzzük. Hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük, majd legalább három és fél órán át főzzük gyöngyözve, amíg a hús teljesen megpuhul.
A levest leszűrjük, a kakashúst lefejtjük a csontokról, feldaraboljuk, majd a zúzával, taréjjal és a felszeletelt zöldségekkel együtt a leveshez adjuk. Sós vízben főtt cérnametélttel vagy májgombóccal (esetleg mindkettővel) és kevés, apróra vágott metélőhagymával tálaljuk.
A főtt marhafartőt ecetes tormával vagy snidlingmártással kínáljuk.
A májgombóc receptje itt, a cérnametélté pedig itt olvasható.
marhafartő , kakas , marhacsont , sárgarépa , petrezselyemgyökér , zellergumó , karalábé , vöröshagyma , kelkáposzta , zöldpaprika , zöldborsó , csiperkegomba , paradicsom , zöldbab , cérnametélt , májgombóc , metélőhagyma , ecetes torma