Segal Viktor receptje
2021. április 8.ÖNTET
HOZZÁVALÓK:
- 2 ek Tokaji almabalzsam (ecet)
- 10 dkg vegyes zöldsalátalevél
- 10 dkg zsenge hónapos retek vékony karikákra vágva
- 1 db kisméretű karalábé meghámozva, cikkekre vágva
- 6 ek olívaolaj
- 1 tk méz
- só, bors
SÓBAN ELTETT CITROM
(nem érdemes kevesebbet eltenni)
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg durva szemű tengeri só
- 8-10 db érett citrom, cikkelyekre vágva
SÜLT CSIRKE
HOZZÁVALÓK:
- 1 db 50 dkg-os bébicsirke
- 1 ek olívaolaj
- 2 ág friss zsályalevél
- só, bors
Sóban eltett citrom elkészítése:
Egy befőttesüvegben rétegezzük a citromcikkelyeket a durva szemű tengeri sóval. Alulra só kerül, rá a citromcikkelyek, aztán megint só. A só az egyes rétegek között kb. 1 cm vastagon álljon, a citromrétegeket teljesen fedje be, és a tetejére is só kerüljön. Az üveget szorosan lezárjuk.
Felhasználáskor a belsejét és a fehér részét eltávolítjuk, a héját vékony csíkokra vágjuk.
Elkészítjük a vinaigrette öntetet:
Az almabalzsamecetben elkeverjük a sót, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a mézet és a frissen őrölt borsot, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat, úgy, hogy sűrű, selymes emulzió képződjön.
Csirke elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A csirkét bedörzsöljük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A combok alá, illetve a csirke belsejébe helyezzük a zsályát, majd tepsiben kb. 30–35 perc alatt megsütjük. Mielőtt felvágjuk, öt percig pihentetjük. Összeforgatjuk az öntettel a zöldsalátát és a zöldségeket.
TÁLALÁS:
A tányérokra halmozzuk a salátát, adagonként egy-egy mellet vagy combot teszünk mellé, majd rászórjuk a csíkokra vágott pácolt citromot.
Tokaji almabalzsam , zöldsalátalevél , hónapos retek , karalábé , olívaolaj , méz , citrom , tengeri só , bébicsirke , zsályalevél