Reszkető Tamás receptje
2021. július 21.- 750 g sertéstarja
- 250 ml almaecet
- 150 g káposzta
- 50 g vörös káposzta
- 50 g répa
- 20 g koriandermag
- 40 g majonéz
- 100 g gouda sajt
- vaj vagy olaj
A sertéstarjarubhoz (száraz pác) általában sót, borsot, barna cukrot, koriandert, fokhagyma-granulátumot, római köményt, őrölt kávét használunk, ezt mindenki saját ízlése szerint tudja módosítani.
A húst a páccal bedörzsöljük, grill esetében a sütőrácsra helyezzük (alá pedig egy vizes tálcát rakunk). A száraz, kéreg nélküli füstölőfa nagyon fontos (tölgy, hikori, almafa, akác), ezt sütés közben folyamatosan pótoljuk. Hústól függően 8-10 óra alatt készül el, időközönként almaecettel locsolgassuk. Széttépés előtt legalább 20-30 percet pihentetni kell becsomagolva (zsírpapír és alufólia).
Ha nincs lehetőség a grillben való elkészítésre, akkor sütőben egy mélyebb tepsi segítségével hasonló eredményt érhetünk el. Fektessük a húst egy méretesebb tepsibe, öntsünk alá egy pici almalevet és almaecetet, majd fedjük be a tepsi tetejét szorosan alufóliával. Utána a 110 °C-os sütőben hagyjuk puhulni, mérettől függően 10-12 órán át.
A sütőből kivéve pihentessük kb. 20-30 percet, mielőtt két villa segítségével szálasra szedjük.
Miközben a hús készül, csináljuk meg a coleslaw-t:
a káposztákat vékony csíkokra metéljük, a répát julienre (apró csíkokra) vágjuk. Száraz serpenyőben megpirítjuk a koriandermagot, összetörjük, majd összekeverjük az egészet majonézzel.
A buci mindkét oldalát kevés vajon vagy olajon megpirítjuk, rátesszük a tépett húst, megszórjuk reszelt sajttal, majd ráhelyezzük a tetőt.
sertéstarja , almaecet , káposzta , sárgarépa , majonéz , vaj , koriandermag , gouda sajt , vörös káposzta