Szilágyi Emese receptje
2022. február 1.- 1 db közepes fej karfiol
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 20 dkg tahini
- 1 db citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- fűszerpaprika, olívaolaj, aszalt vörös áfonya, pirított magvak - díszítésnek.
A sütőt melegítsük elő 200 °C fokra.
A karfiolt szedjük rózsáira és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egy evőkanál extra szűz olívaolajjal locsoljuk meg, forgassuk össze és rakjuk be az előmelegített sütőbe 20 percre.
A megsütött karfiolt konyhai robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tahinit, a maradék 2 evőkanál olívaolajat, a citrom levét, az egy gerezd fokhagymát végül a sót, borsot ízlés szerint, és magas fokozaton krémesre, simára turmixoljuk.
Tálalásnál díszíthetjük fűszerpaprikával, pirított magvakkal, aszalt gyümölccsel, vagy akár friss, apróra vágott fűszernövényekkel is.
Javaslat:
Ha a turmixolás közben túl sűrű a krémünk, adjunk hozzá teáskanalanként vizet, míg el nem érjük a kívánt krémességet!