Lutz Lajos receptje
2022. február 17.- 1 db kakas (2 kg-os)
- 10 dkg kakashere
- 10 dkg kakastaréj
- 1 dl olívaolaj
- 12 dkg császárszalonna
- 350 ml pinot noir
- 3 cl konyak
- 50 g paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 3 szál kakukkfű
- 6 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 1/2 l szárnyasalaplé
- barnára sült gyöngyhagyma és gomba
- pár szál petrezselyem
Töröljük szárazra a kakast, sózzuk, borsozzuk. Vágjuk fel combjára, mellére, a hátból, szárnyból készítsünk levest. Tegyük félre.
A bacont vágjuk fel 2,5 cm-es darabokra, és egy liter vízben 10 percig főzzük. Amikor kivesszük, merítsük meg gyorsan hideg vízben a bacondarabokat, majd töröljük szárazra. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és barnítsuk meg benne a baconszeleteket. Tegyük félre a bacont, és a kakasdarabokat süssük barnára, forgassuk, amíg mindenütt szép egyenletes barna színt nem kap.
Tegyük vissza a baconszeleteket, és fedő alatt, lassú tűzön, egyszer-kétszer megforgatva hevítsük 10 perc elteltével vegyük le a fedőt, fokozzuk a lángot, öntsük a kakasdarabokra a konyakot, és egy égő gyufa segítségével lobbantsuk lángra. Hagyjuk elpárologni az alkoholt, és egy perc után a fedő visszahelyezésével oltsuk ki a lángot. Öntsük fel a vörösborral és annyi kakaslevessel, amennyi ellepi a húsdarabokat.
Keverjük bele a paradicsompürét, a fokhagymát, a babérlevelet, kakukkfüvet. Hozzuk forrásba, majd fedjük le és főzzük, gyöngyöztessük addig, amíg meg nem puhul a hús. A kakas ellenállóbb, mint a csirke. Ha kész, vegyük ki a húst, tegyük félre, és a maradék levet főzzük tovább, sűrítsük körülbelül 500 ml mennyiségűre.GYÖNGYHAGYMÁK ELKÉSZÍTÉSE:
12-24 db gyöngyhagymát meghámozva tegyünk 1 percre forrásban lévő vízbe. Vegyük ki és hűtsük le jéghideg vízben, majd a gyökér felőli végét vágjuk le. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, tegyük bele az előre főzött hagymákat. Süssük addig, amíg szépen körben barnára sülnek a hagymák. Félidőben öntsünk hozzá egy kis vizet, sózzuk, és lassú lángon hagyjuk elpárologni a vizet.
GOMBÁK ELKÉSZÍTÉSE:
25 dkg csiperkegombát szeleteljünk vékony szeletekre, vagy negyedeljük, vagy akár egyben is hagyhatjuk. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, vajat, amikor buborékos, tegyük bele a gombát, és kevergetve, magas hőmérsékleten barnítsuk meg.
TÁLALÁS:Egy mély tálba kiszedhetjük a kakashúst, öntözzük meg bőven a szósszal, tegyük mellé egyik oldalon a gyöngyhagymákat, a másikon a gombákat. Köretnek adhatunk petrezselymes burgonyát, nokedlit.
kakas , kakashere , kakastaréj , olívaolaj , konyak , fokhagyma , babérlevél , császárszalonna , kakukkfű , vaj , liszt , pinot noir , szárnyasalaplé , gyöngyhagyma , petrezselyem , gomba