Farkas Richárd receptje
2022. április 26.- 500 g burgonya
- kb. 250-300 g liszt (a burgonya vizességétől függően)
- só
- 100 g szalonna zsírjára sütve, vagy 2 ek zsír
- a tálaláshoz: brindza, juhtúró, lila hagyma, tejföl
A haluskakészítés szinte megegyezik a sztrapacskáéval, a legfőbb különbség az, hogy a haluska nem tartalmaz tojást. A nyers burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, majd sóval és a liszttel tésztává dolgozzuk:
ne legyen túl ragacsos, a galuskatésztához képest enyhén tömörebb masszát készítsünk.
Lobogó sós vízbe szaggatjuk, közben átkeverjük, nehogy letapadjanak a galuskák az edény aljára. Amikor a haluska feljött a víz felszínére, leszűrjük, és összekeverjük a szalonnazsírral, hogy ne tapadjanak össze a szemek.
Tálaljuk brindzával vagy juhtúróval, adhatunk hozzá tejfölt, apróra vágott lila hagymát, de pirított káposztával is kínálhatjuk.
burgonya , liszt , kolozsvári szalonna , juhtúró , lila hagyma , tejföl , brindza