Gyepes Gabojsza receptje
2021. március 31.- 1 db bárány lépe, tüdeje, veséje, mája, szíve, a bárány ép csipkehája (cseplesze), ennek hiányában egy jókora darab alufólia
- 4-5 db keményre főtt tojás, apróra kockázva
- 4 db nyers tojás
- 1 nagy csokor petrezselyem zöldje, nem túl apróra vágva
- 1 kis csokor friss, vagy 1 evőkanál szárított, morzsolt bazsalikom
- 1 kk szárított, morzsolt csombor (borsikafű)
- 6-8 szál újhagyma
- 1 kk friss (vagy fagyasztott) kapor
- só és frissen őrölt bors
A belsőségek főzéséhez:
- 8 szem fekete bors
- 2 db babérlevél
- 2 fej hagyma, aprítva
- pár gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
A FOKHAGYMÁS MAJONÉZ
HOZZÁVALÓK:
- 2 db friss, tanyasi tojás sárgája
- 2 dl napraforgóolaj
- 2 ek friss citromlé
- 1 tk (dijoni) mustár
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet fehérbors
ELKÉSZÍTÉSE:
A belsőségeket megfőzhetjük a bárányfej-levesben. Ha nem készítünk levest, akkor a megmosott, hideg vízben kiáztatott, konyhakészre tisztított belsőségeket, aprított vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet és 8-10 szem borsot annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Lehabozzuk, és addig főzzük, míg a tüdőt és májat megszurkálva tiszta (nem véres) folyadék távozik belőlük.
A belsőségeket kiszedjük és félretesszük. Ha kihűltek, a májat kierezzük, apróra felkockázzuk, a többi belsőséget megtisztítjuk, az ereket kivagdossuk, húsdarálón ledaráljuk, és egy keverőtálban összekeverjük az aprított májjal, a tojásokkal, az újhagymával és a fűszerekkel.
A megmosott csipkehájjal kibélelünk egy őzgerinc vagy püspökkenyérformát úgy, hogy a csipkeháj szélei körben lelógjanak (ha nincs csipkeháj, hasonlóan járunk el egy darab alufóliával, amit kivajazunk). Belesimítjuk a masszát, és ráhajtjuk a lelógó hájrészeket.
Egyharmadig vízzel telített tepsibe helyezzük, ezzel együtt toljuk a sütőbe, így elkerüljük, hogy a kicsöpögő zsír füstöljön. (Ha valamennyi töltelék kimarad, azt alufóliába hengerelve vagy kivajazott sütőtálban süssük meg.)
A FOKHAGYMÁS MAJONÉZ ELKÉSZÍTÉSE:
A tojássárgáját keverőtálba tesszük (a keverőtálat pedig egy nedves konyharuhára, így nem mozdul el), kézi habverővel vagy robotgéppel elkeverjük benne a citromlevet, a mustárt és a fokhagymát, majd nagyon vékony sugárban adagolva az olajat, folyamatosan keverve készítjük el a majonézt. Sózzuk, borsozzuk. (Keverhetünk bele aprított snidlinget is.)
TÁLALÁSA:
Ha kihűlt a báránysajt, ujjnyi vastag szeletekre vágva vagy pogácsaszaggatóval formázva előételnek tálaljuk, friss spenóttal, retekkel, fokhagymás majonézzel, friss kenyérrel, esetleg újhagymával, párolt (zöld)spárgával és friss juhsajttal.
bárány , tojás , petrezselyem , bazsalikom , csombor , újhagyma , kapor , hagyma , fokhagyma , babérlevél , sárgarépa , fehérrépa , dijoni mustár , napraforgóolaj , citromlé