Pohner Ádám receptje
2022. április 26.- 150 g zöldborsó (fagyasztott is lehet)
- 4 levél kínai kel
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db friss zöld csili
- 20 g gyömbér finomra vágva
- 1 db citromnád finomra vágva
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl zöldségalaplé
- pár szál vágott koriander, menta, bazsalikom, petrezselyem
- 2 ek keményítő hideg vízben feloldva
- 2-3 dl kókusztej
- 1 db lime leve
- 1 ek barna cukor
A zöldborsót, ha fagyasztott, sós-cukros vízben felolvasztjuk, hogy ne legyen ráncos, amikor főzünk vele. Olívaolajon gyorsan megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, csilit, gyömbért, citromnádat, majd rádobjuk a kínai kelt, felöntjük 2 dl zöldségalaplével és lassan addig pároljuk, amíg a zöldségek roppanósak nem lesznek, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és egyet forralunk rajta.
Keményítővel sűrítjük és felforraljuk, hogy kifejtse a hatását, ezután felöntjük kókusztejjel, ízesítjük sóval, barna cukorral, lime levével, és
ha már kész: megszórjuk a sok chiffonade-ra vágott zöld fűszerrel.
Zöld fűszerek (vagy leveles zöldségek) aprítása a következő módon:
a leveleket (például bazsalikom, menta, zsálya) egymásra helyezzük, feltekerjük és vékony csíkokra vágjuk.
zöldborsó , fokhagyma , kínai kel , csili , gyömbér , citromnád , olívaolaj , zöldségalaplé , kókusztej , lime , bazsalikom , menta , petrezselyem , koriander