Száraz Zsuzsanna receptje
2023. február 6.1/2 vagy 3/4 kg fűszeres, hagymás, zöldséges lencsefőzelék (ahogy szeretjük) adja a krém alapját, de ha különleges recepttel dolgozunk, azért vigyázzunk az összhangra!
10 dkg vörös lencse
2-3 ek bor- vagy sherryecet
3 ek szójaszósz
2-3 ek Worcestershire
1 tk szardella
1 ek kapribogyó
1 tk dijoni mustár
1 csokor petrezselyem
1/2 csokor snidling
néhány szál friss koriander
2 db sült kápia paprika, a héjától és a magoktól megtisztítva
néhány babérlevél
1 tk édes pirospaprika (ha nem használunk füstölt lét, lehet füstös)
1 kk kurkuma
1 kisebb fej lila hagyma
1 db paradicsom a belseje nélkül felkockázva
csili, csiliszósz ízlés szerint olíva- vagy szárítottparadicsom-olaj
A főzeléket turmixolható állagúra hígítjuk, lehetőleg alaplével vagy húslevessel, és a krémesítés megkönnyítéséhez fel is melegítjük. Melegen beleturmixoljuk a sült kápia felét, a szardellát, fűszerpaprikát, kurkumát, ízesítjük mustárral, szójaszósszal, esetleg csilivel, és ha kell, sóval, borssal.
A vörös lencsét fűszeres-babéros, sós, lehetőleg füstölt lében meg- (és lehetőség szerint nem szét-) főzzük. A lével később hígíthatjuk a krémet, ha kell, csak vigyázzunk, ne legyen túl sós vagy fűszeres tőle. A megfőtt vörös lencséről leöntjük a fölösleges levet, belekeverjük a nagyon apróra vágott lila hagymát és ráöntjük az ecetet. Hagyjuk kicsit állni, ha levet enged, leszűrjük, és a nagyon finomra vágott kaprival, a paradicsomkockákkal, a maradék, apróra kockázott sült kápiával, a felaprított zöldfűszerekkel és kevés olívaolajjal együtt a krémbe keverjük.
Ehetjük pirítóssal vagy zöldséghasábokkal, kínálhatunk hozzá mustárt, lila hagymát.