Ács Ferenc receptje
2023. április 24.Előfőzött pacal 800 g
Sertés köröm 400 g
Kakukkfű 4 g
Majoranna 5 g
Bazsalikom 16 g
Hámozott paradicsom 150 g
Sárgarépa 150 g
Szárzeller 150 g
Vöröshagyma 150 g
Sertés zsír 50 g
Fokhagyma 15 g
Chili 5 g
Rigatoni 400 g
Balaton sajt 50 g
Só
A Hableány egy ikonikus étterem. Épülete az 1800-as évek végétől vendéglátóhely és találkozópont volt, az 1883-ban nyitott szálló 1963-ban nyerte el maihoz hasonló alakját. A Hableány 2019-ben megújulva nyitott újra a Laposa Birtok központjaként.
Paradicsomos pacal
A pacalt hideg vízben feltesszük főni, forrástól számítva 1 óra elteltével szűrjük és hideg vízzel átmossuk.
A vöröshagymát, szárzellert, sárgarépát apróra vágjuk, szalonnazsírban pirítjuk, a bazsalikom és a fokhagyma kivételével az összes fűszert hozzáadjuk. Ha a zöldségeken már pörzsanyag képződött, a pacallal és a hámozott paradicsommal főzzük tovább.
Közben a tésztát a csomagoláson található időponttól eltérően 1-2 perccel rövidebb ideig főzzük.
Ha a pacal puha, hozzáadjuk a fokhagymát és bazsalikomot aprítva, a tésztával összeforraljuk, frissen reszelt sajttal megszórjuk.